Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 26 döda i terrorattack mot hotell i södra Somalia - flera framstående journalister och politiker bland dödsoffren

Från 2019
Attacken mot hotellet Medina i Kismayo pågick i över tio timmar och byggnaden och muren som omger den var helt sönderskjutna och -sprängda då attacken var över. Bilden tagen lördagen den 13.7.
Bildtext Attacken mot hotellet Medina i Kismayo pågick i över tio timmar. Byggnaden och muren som omger den var helt sönderskjutna och -sprängda då attacken var över. Bilden tagen lördagen den 13.7.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bland dödsoffren för attacken i Kismayo fanns flera somalier som återvänt hem efter mångårig exil för att delta i samhällsbygget. Terrorgruppen al-Shabaab har tagit på sig attacken som pågick i över elva timmar natten mot lördagen.

På det populära hotellet Medina i hamnstaden Kismayo pågick ett möte där man förberedde kommande regionval. I mötet deltog klanledare, politiker och journalister. Det var mitt under det här mötet på fredag kväll som angriparna slog till.

Först körde en självmordsbombare in sitt fordon mot hotellingången och därefter stormades hotellet av åtminstone fyra beväpnade män. Enligt en del ögonvittnen ska de ha varit klädda i somaliska polisuniformer.

På lördag morgon meddelade polisen att man fått stopp på attacken och att alla fyra attentatsmän hade dödats.

Hotell Medinas huvudbyggnad var en sorglig syn på lördag förmiddag.
Bildtext Hotell Medinas huvudbyggnad var en sorglig syn på lördag förmiddag.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Säkerhetsstyrkorna har nu tagit kontrollen och den siste terroristen är skjuten och dödad. Det ligger döda och sårade människor utströdda i hotellet, sade den lokala polischefen Mohamed Abdiweli.

Minst 56 människor skadades i attacken.

Många med utländskt medborgarskap bland offren

Bland dödsoffren fanns flera somalier med dubbelt medborgarskap. Människor som återvänt till Somalia från bland annat USA, Kanada och Storbritannien. Också några kenyaner och tanzanier miste livet i attacken.

Ett av dödsoffren var tv-journalisten Hodan Naleyah som hade flytt till Kanada med sin familj då hon var sex år gammal. Hon återvände nyligen till Kismayo med sin man och sina två små söner.

Både i Kanada och hemma i Kismayo arbetade hon med att hitta positiva nyheter om somalier, Somalia och sin hemtrakt i södra Somalia. Många av hennes kolleger sörjer nu henne i sociala medier.

Naleyah själv var mycket aktiv på Twitter. Enligt sin egen utsago hade hon blivit allt mer intresserad av fotografering under senare tid och hon publicerade många fina bilder från sina reportageresor i regionen.

Den al-Qaida-anknutna terrorgruppen al-Shabaab tog snabbt på sig attacken i Kismayo.

Attacken var den värsta i hamnstaden sedan al-Shabaab - i princip - jagades ut ur Kismayo 2012, med hjälp av kenyanska styrkor.

Kismayo, som ligger uppemot 500 kilometer sydväst om huvudstaden Mogadishu, är den halvautonoma regionen Jubalands kommersiella huvudstad.

Delar av regionen kontrolleras fortfarande av al-Shabaab.

Huvudstaden Mogadishu har ändå utsatts för många fler stora bombattentat än Kismayo.

Källor: Reuters, BBC, AP, AFP