Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya Zeeland skärpte sina vapenlagar - nu returnerar innehavare sina vapen i utbyte mot pengar

Från 2019
Halvautomatiskt gevär av modell Colt AR-15.
Bildtext Halvautomatiskt gevär av modell Colt AR-15. Illustrationsbild.
Bild: Wikimedia Commons / Steve Rainwater

På lördag lanserades ett omfattande program med målet att avskaffa halvautomatiska vapen i Nya Zeeland.

Programmet är en reaktion på massakern i Christchurch som inträffade i mars, när en högerextremist sköt ner 51 bedjande muslimer i två moskéer.

Dådet ledde genast till att Nya Zeeland skärpte sina vapenlagar. Skärpningen godkändes i landets parlament med rösterna 119-1.

Till årets slut ska det på olika håll i Nya Zeeland ordnas överlåtelsetillställningar där innehavare överlåter sina vapen till myndigheterna i utbyte mot pengar.

Vid den första tillställningen i Christchurch på lördag samlades över 200 vapen in av 169 vapenägare. Vapnen krossades sedan i en hydraulisk press.

Enligt polisens uttalande var vapeninnehavarnas attityd till överlåtelsen på lördag "enastående".

- De har verkligen engagerat sig i dag och vi har fått positiv feedback, lyder polisens uttalande.

Delade åsikter bland vapeninnehavare

En anonym vapeninnehavare uppger för The New Zealand Herald att han är nöjd med summan på drygt 7 700 euro han fick för sitt halvautomatiska jaktvapen.

- Jag trodde inte det skulle vara en rättvis process och var inte särskilt glad. Men slutresultatet funkar och de skötte hela grejen mycket väl, säger han till tidningen.

Alla var ändå inte nöjda med vapeninsamlingen. Vapeninnehavaren Vincent Sanders berättar enligt BBC att han kommer hålla sig borta efter att ha blivit erbjuden drygt 150 nyzeeländska dollar för sin farfars 100 år gamla pistol.

- De har rusat igenom hela processen, gett oss två dagar tid och inte lyssnat alls - bara tvingat igenom hela grejen, säger han.

Den nyzeeländska regeringen har lagt undan 208 miljoner nyzeeländska dollar för vapenprogrammet.

De skärpta lagarna i Nya Zeeland förbjuder de flesta halvautomatiska skjutvapen, delar som gör vapen halvautomatiska, vissa hagelgevär och magasin av vissa storlekar.

Källor: Reuters, BBC, The New Zealand Herald

Diskussion om artikeln