Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ella Junnila öppnade Finlands medaljkonto i Gävle! Rörd bronsdam: ”Jag är bara så lycklig”

Från 2019
Uppdaterad 13.07.2019 21:39.
Ella Junnila.
Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press

Ella Junnilas höjdfinal höll på att bli en stor besvikelse då hon behövde tre försök för att klara höjden 180. Slutligen blev hon endast två centimeter från sitt personliga rekord och vann EM-brons med resultatet 192.

Ella Junnila kliver in i intervjuzonen med Finlands flagga virad runt omkring sig. Hon har nyss återvänt från ett ärevarv – hennes första i mästerskapssammanhang.

– Jag är bara så lycklig, får en rörd Junnila fram.

– Det här är det jag vill och orsaken till att jag håller på med det här. Det känns så otroligt fint, berättar Junnila för Yle Sporten.

Junnila hade en rivning på höjden 189 men 192 klarade hon på sitt första försök. Det var det som skilde henne från fyran, statistikettan Karyna Taranda, som klarade 192 först i andra hoppet.

Väntade sig inte medalj

Trots att Junnila var delad statistiktvåa inför EM väntade hon sig inte en medalj.

– Nej, det gjorde jag ärligt sagt inte.

Orsaken var de små skadebekymren under de senaste veckorna. Junnilas baklår krampade på midsommaren och efter det har hon inte kunnat genomföra hopp med full ansats.

Ella Junnila, U23-EM 2019.
Bildtext Junnila använde sig av en fyra stegs ansats i gårdagens kvaltävling.
Bild: Anssi Mäkinen

Med praktiskt enbart fyra steg hoppade hon trots det finländskt rekord 195 i Tammerfors förra veckan, och hon använde samma ansats även i EM-kvalet.

Men strax före finalen bestämde hon med tränaren att använda full fart.

– Jag hade inte hoppat med full fart på tre veckor. Det var en risktagning, men det lönade sig. Det bara kändes rätt att köra med det.

Det är min första mästerskapsmedalj och det finns inte något större för mig än mästerskapsmedaljer

Ella Junnila

De två rivningarna på höjden 180 höll på att ställa till det, men 20-åringen tog situationen med ro.

– Jag gjorde ett par provhopp för att känna efter med hurdan effekt jag ska löpa den längre sträckan. I det tredje hoppet var jag sedan att okej, nu går jag över ribban. Jag satte ordentligt med fart och det gick vägen.

Vad betyder den här medaljen för dig?

– Det är min första mästerskapsmedalj och det finns inte något större för mig än mästerskapsmedaljer. Det här var mina sista juniorstortävlingar och jag ville verkligen lyckas här.

Julia Levtjenko var klar etta i tävlingen. Ukrainskans första rivningar i tävlingen kom på höjden 200 och hennes segerresultat var 197. Tvåan Christina Honsel från Tyskland hade samma resultat som Junnila men tog silver tack vare färre rivningar.

Den senaste blåvita mästerskapsmedaljen i damhöjd tog Katja Kilpi genom ett silver i U20-VM 1990. Katja Kilpis bror heter Jouko Kilpi – och fungerar som Ella Junnilas tränare.

Diskussion om artikeln