Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iransk tanker får fortsätta från Gibraltar - förutsatt att dess last inte är på väg till Syrien

Från 2019
Det iranska oljefartyget Grace 1.
Bildtext Det iranska oljefartyget Grace 1.

Den iranska tankern som för en dryg vecka sedan stoppades i Gibraltar får fortsätta sin färd så länge Iran garanterar att de inte har för avsikt att gå emot EU:s sanktioner mot Syrien.

När tankern stoppades ledde det till hätska hot från Iran, som uppgav sig vara redo att lägga beslag på en brittisk oljetanker.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt skrev på lördag på Twitter att han diskuterat frågan konstruktivt med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

- Hade nyss ett konstruktivt samtal med Irans utrikesminister Zarif. Jag försäkrade honom att vi var oroade för vart Grace 1:s olja var på väg, inte varifrån den kom. Jag försäkrade honom också att Storbritannien ser till att fartyg får fortsätta sin färd om vi får garantier att det inte är på väg till Syrien efter rättsprocessen i Gibraltars domstol, skriver Hunt på Twitter.

I ett annat inlägg på Twitter tillade Hunt att Zarif uppgett att Iran inte hade för avsikt att få situationen att eskalera.

Det var på torsdagen förra veckan som tankern Grace 1 stoppades. Då var det misstankar om att tankern transporterade iransk råolja till Syrien som ledde till att fartyget stoppades.

Att transportera råolja till Syrien strider mot Europeiska unionens sanktioner mot landet.

Källor: STT, AFP

Diskussion om artikeln