Trump lämnade Iranavtalet främst för att trotsa Obama - ny läcka ur den brittiske ambassadörens rapporter
Storbritanniens forne USA-ambassadör Kim Darroch beskrev president Trumps beslut att lämna Iranavtalet som "diplomatisk vandalism". Det framgår av en ny läcka ur Darrochs anteckningar, som publiceras av Mail on Sunday.
I maj 2018 var Boris Johnson Storbritanniens utrikesminister och då reste han till Washington och träffade flera av president Donald Trumps närmaste medarbetare.
Syftet med Johnsons resa var att försöka få Trump-administrationen att inte överge det internationella kärnenergiavtalet med Iran. Johnsons försök misslyckades och det stod klart att Trump inte var beredd att tänka om.
Strax därefter skrev Storbritanniens ambassadör till Downing Street 10 att Trump-administrationen var fast besluten att ta till "diplomatisk vandalism". Han skrev också att Trump verkade vilja överge Iranavtalet av "personliga skäl", för att avtalet hade slutits av hans företrädare Barack Obama.
I det läckta diplomatiska telegrammet uppger Darroch också att det rådde oenighet bland Trumps närmaste medarbetare om Iranavtalet och hur pass klokt det var att överge det.
Dessutom skrev han att Vita huset saknade en "dagen efter-strategi" för vad man skulle göra efter att man dragit sig ur det internationella kärnenergiavtalet med Iran.
Johnson djupt indragen i grälet med Trump
För en vecka sedan publicerade Daily Mail de första läckorna ur Darrochs rapporter till sin regering. Där beskrevs president Trump som oduglig, inkompetent och otrygg och hans administration som "enastående dysfunktionell".
Det ledde till att Darroch såg sig tvungen att avgå från sin post i onsdags, efter att Trump gått till allt hårdare angrepp mot honom. Trump deklarerade att hans administration inte tänker ha något att skaffa med Darroch och beskrev Darroch som knäpp och "en mycket korkad kille".
Boris Johnson, som numera är toppkandidat för posten som Storbritanniens nye premiärminister, har fått bära en del av skulden för att Darroch tvingades avgå.
Enligt många bedömare borde han ha uttryckt sitt stöd för Darroch och det uteblivna stödet från Johnson ska ha bidragit till Darrochs beslut. Johnson har senare medgett att han borde ha stöttat Darroch mer.
Myndigheterna har hittat läckan?
Brittiska myndigheter ska nu ha identifierat den person som misstänks läckt ut Darrochs meddelanden. Det uppger Sunday Times. Enligt nyhetsbyrån Reuters framgår det inte av nyhetsrapporterna vem den här personen är.
Myndigheterna ska också nu ha uteslutit att någon "fientlig stat" ligger bakom läckan.
Det var på fredagen som Neil Basu, chef för anti-terrorpolisen vid Scotland Yard, meddelade att man inlett en utredning av läckan.
I det sammanhanget riktade han också en varning till medierna.
- Jag vill råda alla ägare, redaktörer och publicister av social och traditionell media att inte publicera läckta regeringsdokument, utan i stället lämna över dem till polisen eller till dess rätta ägare, hennes majestäts regering, sade Neil Basu då.
Det uttalandet har väckt ramaskri i brittiska medier. Många har tolkat uttalandet som ett hot mot pressfriheten.
Boris Johnson tillhör de politiker som nu ställt sig på journalisternas sida och han har försvarat journalisternas rätt att publicera läckor vars innehåll ligger i allmänhetens intresse. Så också hans rival i kampen om premiärministerposten, den nuvarande utrikesministern Jeremy Hunt.
Källor: Mail on Sunday, BBC, Yle, Reuters, AFP