Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kvinnor tar över toppjobben i EU - det var på tiden, säger danska kommissionären Margrethe Vestager: "Hittills har det varit män, efter män, efter män"

Från 2019
Margrethe Vestager
Bildtext Margrethe Vestager har verkat som konkurrenskommissionär de senaste fem åren. Hon har haft en hög profil i fall som berört it-jättar som Facebook och Google.
Bild: Jorne Van Damme / Yle

Kampen mot it-jättar som Facebook och Google har gjort henne världsberömd. En generation unga beslutsfattare ser henne som en politisk förebild. Danska EU-kommissionären Margrethe Vestager gläder sig över att kvinnorna äntligen tar över toppjobben i EU.

Bryssel

- Det var på tiden, utbrister Margrethe Vestager på frågan om vad hon tänker om att EU:s mäktigaste jobb ser ut att gå till en kvinnlig kandidat för första gången.

Veckan innan Svenska Yle träffar Vestager på hennes arbetsrum i kommissionen har det blivit klart att medlemsländerna föreslår Ursula von der Leyen som ny kommissionsordförande.

Då Christine Lagarde föreslås bli ny chef för Europeiska centralbanken betyder det här att två av de mest inflytelserika EU-jobben för första gången ser ut att gå till kvinnliga kandidater.

- Vi har haft fantastiska ledare i EU, men när man ser på porträttgalleriet så är det män efter män efter män. Och då har vi haft EU i över ett halvt sekel, så det är verkligen på tiden.

Enligt Vestager kommer en kommission som präglas av större mångfald att kunna fatta bättre beslut.

- När vi bryter likformigheten vad det yttre beträffar så bryter vi också likformigheten kring hur vi tänker: Jag tror att vi kommer att få bättre debatter och när vi får bättre debatter kommer vi att få bättre beslut.

Kvinnor utgör hälften av Europas befolkning och det måste avspegla sig på hur ledarskapet fungerar.

― Margrethe Vestager, EU-kommissionär

Det är inte förstå gången som behovet av mer jämställdhet på toppen av EU påtalas. Men den här gången fanns en vilja till förändring som inte längre gick att förbise, hävdar Vestager.

- Män och kvinnor var mer aktiva än tidigare och de sade att tiden är mogen. Vi måste se det hända.

- För att uttrycka det självklara: Kvinnor utgör hälften av Europas befolkning och det måste avspegla sig på hur ledarskapet fungerar.

Eu-kommissionen, porträtt av tidigare ordförande.
Bildtext Manliga porträtt. Kvinnor har tillsvidare lyst med sin frånvaro på topposterna i EU.
Bild: Jorne Van Damme / Yle

En utnämningsprocess med brister

Samtidigt som Vestager gläder sig över kvinnornas frammarsch så är hon inte till alla delar nöjd med de svängar som utnämningsprocessen tagit.

Det krävdes dygn av förhandlingar innan medlemsländerna kunde enas om hur toppjobben i unionen ska fördelas.

- Jag tycker också att det är underligt. Det som händer bakom lyckta dörrar är svårt att begripa, konstaterar Vestager.

Vestager jämför utnämningsprocessen med ett kortspel där reglerna ändrar gradvis.

- Man vill uppnå en könsbalans, en geografisk balans och även en politisk balans. Och det är uppenbart att det är svårt för stats- och regeringscheferna att få in alla de här komponenterna i ett paket.

Kännetecknande för utnämningspaketet var att det inte gick vägen för Manfred Weber, som ställde upp som toppkandidat för EU-parlamentets största grupp, borgerliga EPP.

Enligt Vestager måste utnämningsprocessen bli mer transparent i framtiden.

- Annars kommer inte medborgarna att förstå det vi gör.

Har systemet med toppkandidater en framtid?

En av de centrala frågorna är om den så kallade toppkandidatmodellen längre kommer att tillämpas i kommande EU-val. Systemet introducerades inför EU-parlamentsvalet år 2014 som ett led i att göra utnämningsprocessen med genomskinlig.

- I dagens läge är systemet med Spitzenkandidaten (toppkandidater) i någon mån en fiktion, eftersom det är väldigt få som har möjlighet att rösta på dessa toppkandidater, säger Vestager.

Hon hänvisar till att toppkandidaterna enligt de nuvarande reglerna är uppställda i sina respektive medlemsländer och att de därmed inte är valbara för en majoritet av EU-medborgarna.

För egen del vill jag lämna platserna i parlamentet till dem som verkligen vill jobba med lagstiftning.

― Margrethe Vestager, EU-kommissionär

Toppkandidatsmodellen utgår från att de personer som kandiderar för uppdraget som kommissionsordförande först ska ställa upp som kandidater i EU-parlamentsvalet.

Vestager, som var uppställd som toppkandidat för mittengruppen Renew Europe (tidigare Alde), ser inte varför de som kandiderar för jobbet som kommissionsordförande ska mäta sitt förtroende i EU-valet.

- För egen del vill jag lämna platserna i parlamentet till dem som verkligen vill jobba med lagstiftning och att övervaka kommissionen.

De nordiska länderna måste se till det som förenar

I de nordiska EU-länderna fanns en utbredd uppfattning att det också varit dags för en finländsk, svensk eller dansk kandidat på något av de främsta EU-toppjobben.

Förutom Vestager så lyftes också finländarna Erkki Liikanen och Olli Rehn fram som starka namn för ECB-jobbet.

Rådet som företräder medlemsländerna valde ändå att ställa sig bakom kandidater från Syd- och Mellaneuropeiska länder.

- Jag ser det som märkligt. Den nordiska och baltiska regionen kan
besätta topposter som vilken som helst annan av de europeiska regionerna, kommenterar Vestager.

Om de nordiska länderna vill att den nordiska rösten ska höras starkare så krävs ett långsiktigt samarbete kring vardagliga politiska frågor, tror Vestager.

Margrethe Vestager
Bildtext Intervjun med Margrethe Vestager ägde rum den 11 juli.
Bild: Jorne Van Damme / Yle

Viktigt är att fokusera på det de nordiska länderna har gemensamt, i stället för det som skiljer oss åt.

- När vi ser på varandra, eftersom vi känner varandra så väl, så får vi syn på alla skillnaderna. Någon gång tror jag att vi kan ta ett steg tillbaka och se hur mycket vi har gemensamt i kultur, i synen på rättsstaten och jämställdheten.

- När man ser på oss utifrån ser vi mycket likadana ut, men när man ser på det inifrån så ser man alla skillnaderna.

En nagel i ögat på Google, Apple och Facebook

I den sittande kommissionen har Margrethe Vestager haft en synlig roll som konkurrenskommissionär.

Den röda tråden i jobbet har varit att skydda konsumenter och hederliga företag från bolag som vill smita undan reglerna.

- Så länge det finns företag som leds av människor så kommer det att finnas företag som begår olagligheter, säger Vestager.

- Men jag har också lärt mig att de flesta företag - som också leds av människor - gör det på ett ärligt sätt som är "by the book".

Det gör mig stolt om jag kan inspirera andra

― Margrethe Vestager, EU-kommissionär

Enligt Vestager ligger det i slutändan i bolagens egna intressen att konkurrensen sker på jämbördiga villkor.

- När det finns konkurrens och när någon utmanar dig så utvecklas du. Om du är skyddad (från konkurrens red.anm.) så vet du inte hur världen fungerar och då finns en stor risk för att du misslyckas.

På tvären med Donald Trump

Som konkurrenskommissionär får man räkna med såväl ros som ris.
Kritiken har inte låtit vänta på sig då kommissionen valt att stoppa fusioner mellan storbolag eller att bötfälla amerikanska it-jättar.

USA:s president Donald Trump antydde nyligen att Vestager hatar USA mer än någon annan person han någonsin träffat.

- Visst är det underligt att USA:s president noterar det vi gör. Samtidigt ser jag allvarligt på om någon beskyller oss för att vara partiska. Så jag håller ett vakande öga för att se till att en sådan partiskhet inte uppstår.

Samtidigt har Vestagers höga profil också gett henne ett stort inflytande i Bryssel. Unga beslutsfattare som Svenska Yle talat med lyfter fram Vestager som en politisk förebild.

- Jag blir alltid lite skrämd då jag blir framhävd som en förebild. För det är klart att när man ser närmare på mig som på alla andra människor så kommer man att finna fel och många ofullkomligheter, säger Vestager.

- Men det gör mig stolt om jag kan inspirera andra!

Konkurrenskommissionär med liberal bakgrund

EU-kommissionär Margrethe Vestager talar om Scanias kartellböter.
Bild: OLIVIER HOSLET/ EPA
  • Margrethe Vestager vekar sedan 2014 som kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor
  • Vestager är tidigare ordförande för Det Radikale Venstre som är ett socialliberalt parti i Danmark.
  • Har tidigare verkat som ekonomi- och inrikesminister samt undervisnings- och kyrkominister.
  • Är påtänkt för uppdraget som viceordförande i den tillträdande kommissionen. En förutsättning för det här är att Ursula von der Leyen som nominerats för uppdraget som kommissionsordförande får EU-parlamentets godkännande.