Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Överfulla sorteringspunkter skräpar ned omgivningen i Pargas

Från 2019
Sopor utanför avfallskärlen vid en sorteringsstation i Pargas.
Bild: Yle / Annika Holmbom

Semesterfirandet generar mer avfall än till vardags, åtminstone om man ser på situationen vid flera sorteringspunkter i Pargas.

På måndagen meddelade Rinki att Pargas är näst bäst i landet när det kommer till att sortera förpackningsavfall. Men i staden är många allt annat än nöjda.

Punkterna vid de två större mataffärerna i staden har varit överfulla under de senaste veckorna och skräp har som följd placerats utanför kärlen.

Vi besökte punkten utanför en av affärerna förra fredagen vid lunchtid och möttes av flera stora, tomma plastdunkar, pappavfall och två sopsäckar vars innehåll börjat sprida sig i omgivningen. Sparvarna pickade i sig av gammal kaffesump och smått plastsplitter från färgglada plastmuggar låg utspritt över stora delar av området.

Vem gör något sådant här? Vad får de ut av det?

Phong och Rosie som sommarjobbar på ett bageri hade vägarna förbi med pappavfall. De var besvärade över det kringliggande skräpet.

- Folk skulle ju nog kunna plocka upp lite bättre här. Det är inte så jättesvårt att plocka in en container. Jag tycker att det skulle vara viktigt att folk skulle vara lite miljövänliga nuförtiden, säger Phong.

- Det ser väldigt bedrövligt ut, inflikar Rosie.

- För några dagar sedan var jag här med papp och jag såg ju att containrarna var överfulla. Eftersom de var överfulla har folk ju börjat lägga kartongerna hit på marken brevis i stället. På sätt och vis är det förståeligt, men det är inte heller världens bästa beslut, fortsätter Rosie.

En kvinna sätter in avfall i en behållare vid en sorteringsstation.
Bildtext Det är inte lätt att ta sig fram till avfallskärlet då vi besöker platsen.
Bild: Yle / Annika Holmbom

Åbobon Ritva Alkio som är fritidsboende i Pargas kunde inte heller tro sina ögon - och vågade inte ens parkera bredvid sorteringspunkten.

- Alltså det är här chockerande utbrister hon. Jag vågade inte parkera bilen här intill ens. Vem gör något sådant här? Vad får de ut av det?

Vid Finlands förpackningsåtervinning Rinki berättar regionchef Jari Koivunen att alla sorteringspunkter städas regelbundet. Städintervallet beror på vilka erfarenheter man har haft av städbehovet på de olika punkterna.

- Om det under årens lopp visat sig att något ställe kräver oftare städning, så städas det oftare helt enkelt. Vissa punkter städas fem gånger per vecka, medan andra kanske bara städas varannan vecka. Finns det någon punkt som behöver städas en extra gång så rycker vi ut, säger Koivunen.

Regelbunden städning avslöjar också eventuella problem

Koivunen är på resande fot då vi når honom och han kan inte säga exakt vad läget är för sorteringspunkten med städningen eller städningsintervallerna. Det är Sydvästra Finlands avfallshantering som sköter städningen vid punkten.

Feedbacken för städandet har tidigare varit god vid punkten, uppger Koivunen.

- Själva städandet sköts så att den som kommer till platsen för att städa först knäpper en bild av ekopunkten. Sedan städas platsen och ännu efteråt knäpper man en bild. På det här sättet får man feedback om vilka problemen varit vid stationen, förklarar Koivunen.

Koivunen medger ändå att han nåtts av klagomål tidigare under sommaren, senast den 25 juni. Då hade det lämnats skräp på platsen som inte hörde hemma där och skräpet togs omhand redan samma dag.

Koivunen påpekar att 99 procent av de som lämnar av avfall vid sorteringspunkten sköter sig. Avfallet de lämnar efter sig är rent och de sätts i rätt behållare.

- Oftast kan avfallet återvinnas till 100 procent som råvara för nya produkter. Därför tycker jag inte att den ena procenten ska definiera sorteringsstationen.

Snabba ryck efter klagomål

I samband med vårt samtal noterar Jari Koivunen ändå att punkten vi pratat om behöver städas och lovar föra ärendet vidare omgående.

Då vi tidigt följande morgon har vägarna förbi är punkten uppstädad. Sopsäckarna och plastdunkar är borta- lite mindre skräpbitar ligger ännu kvar, men på det stora hela ser sorteringspunkten städig ut.

En betydligt renare avfallsstation, dagen efter.
Bildtext Klagomålen togs på allvar och punkten städades upp samma dag.
Bild: Yle / Annika Holmbom

Diskussion om artikeln