Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Djokovic besegrade Federer i en episk Wimbledonfinal – serben vann sin 16:e Grand Slamtitel efter en fem timmar lång thriller

Från 2019
Roger Federer och Novak Djokovic spelade i nästan fem timmar på Wimbledons centercourt.
Bildtext Roger Federer och Novak Djokovic spelade i nästan fem timmar på Wimbledons centercourt.
Bild: EPA

Novak Djokovic och Roger Federer bjöd på en oförglömlig final i Wimbledon. För första gången i turneringens historia avgjordes en finalmatch i tiebreak i femte set vid ställningen 12–12.

Matchen varade i fyra timmar och 57 minuter, vilket är den längsta Wimbledonfinalen genom tiderna.

Världsettan Djokovic räddade två matchbollar i femte set. Ingen spelare hade vunnit en Wimbledonfinal efter att ha haft matchbollar emot sig sedan Bob Falkenburg gjorde det för 71 år sedan år 1948.

Djokovic vann första set med 7–6 (7–5), och här tänkte många att Federers chanser att vinna försvann. Schweizaren har nämligen aldrig besegrat Djokovic i en Grand Slam-match efter att ha förlorat första set.

Federer kom ändå starkt tillbaka och vann andra set med 6–1. Det tredje vanns igen efter tiebreak av Djokovic. Fjärde set gick till Federer med 6–4 – och det blev klart att ett femte set skulle avgöra finalen.

I det femte setet hade Federer två matchbollar vid ställningen 8–7 men klarade inte av att vinna sin servetur trots en 40–15-ledning.

En Wimbledonfinal avgjordes för första gången i en tiebreak vid ställningen 12–12. I det var Djokovic bättre med 7–3.

Roger Federer hade blivit historisk om han vunnit sin 21:a Grand Slam-titel i 37 års ålder.
Bildtext Roger Federer hade blivit historisk om han vunnit sin 21:a Grand Slam-titel i 37 års ålder.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

– Jag vill försöka glömma den här finalen, men det var en stor match, konstaterade 37-årige Federer efter den svidande förlusten.

– Matchen var lång och innehöll allting. Jag hade mina chanser, men det hade också han. Jag måste vara nöjd med min prestation. Men grattis Novak, det där var en galen match.

Av Djokovic och Federers elva senaste matcher har serben vunnit nio.

32-årige Djokovic vann sin 16:e Grand Slamtitel. Federer har vunnit flest genom tiderna (20) före Rafael Nadal (18). Djokovic är trea på listan före Pete Sampras (14) och Björn Borg (11).

Djokovic tog sin femte Wimbledontitel. De fyra tidigare kom 2018, 2015, 2014 och 2011.

Diskussion om artikeln