Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Söndagens flygolycka i Umeå kan ta upp till ett år att utreda - ögonvittnen filmade kraschen

Från 2019
Uppdaterad 15.07.2019 11:23.
Här störtar det svenska planet - Spela upp på Arenan

Det kan ta upp till ett år innan Statens haverikommission är klar med sin utredning av flygkraschen i Umeå där nio fallskärmshoppare dog, rapporterar Sveriges Radio. Dödsoffrens smarttelefoner kan komma att bidra till förklaringen.

Olycksplanet av typen GippsAero GA8 Airvan hade ingen svart låda, så haveriutredarna får utgå från vittnesuppgifter, videofilmer, analys av vrakdelarna och också av exempelvis dödsoffrens smarttelefoner eller surfplattor som kan bidra till att förklara olycksorsaken.

Det säger Peter Swaffer, avdelningschef på den svenska Haverikommissionen till Sveriges radio.

- Finns det minnesenheter i form av iPads som är vanligt förekommande för stöd av navigation? En sån kan berätta en hel del om planets färdväg. Den spelar inte in något ljud, men den kan hjälpa oss en hel del ändå, säger Swaffer.

Det fanns många ögonvittnen i husen längs Umeälven som följde med hela händelseförloppet. Bland dem 16-åringen Axel Pettersson, vars video spridits av många medier, också av Dagens Nyheter.

Umeå Fallskärmsklubbs flygplan kraschade på ön Storsandskär i Umeälv, strax söder om flygplatsen i Umeå.

Videor visar hur flygplanet spinner runt, runt då det dyker rakt ner mot marken.

Flera ögonvittnen beskriver att vrakdelar föll från himlen ännu efter att planet kraschat och en del av dem säger att flygplanets vinge bröts av i luften. Men enligt Statens Haverikommission satt vingarna kvar på planet då det slog ned.

De nio omkomna fallskärmshopparna var enligt polisen hemmahörande i Norrbotten och Västerbotten. De ska alla ha varit medlemmar i Umeå fallskärmsklubb.

- En fruktansvärd tragedi som saknar motstycke i svensk fallskärmshistoria och i flygsporten totalt, sade Per-Olof Humla, ordförande för Svenska fallskärmsförbundet.

Flygolyckan var den värsta i Sverige på 30 år, sedan 1989 när 16 personer omkom i en flygolycka i Oskarshamn. Den gången fanns flera svenska riksdagsmän bland dödsoffren.

Källor: SR, DN, Aftonbladet, Expressen

Diskussion om artikeln