Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Indien ställde in uppskjutning av månraket - tekniska problem orsaken

Från 2019
Förberedelser inför indiens månresa.
Bildtext Förberedelser inför uppskjutningen av indisk månraket.
Bild: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Indien har ställt in uppskjutningen av sin nya månraket Chandrayaan-2 på grund av tekniska problem. Mindre än en timme innan den obemannade raketen skulle sändas upp natten till måndag, kom beskedet att uppskjutningen flyttas fram.

"Ett tekniskt hinder märktes i uppskjutningsfarkosten vid T minus 56 minuter", skrev den indiska rymdstyrelsen Isro på Twitter. Nytt datum för uppskjutningen av Chandrayaan-2 meddelas senare.

Indien sände upp sin första rymdsond Chandrayaan-1 (namnet betyder "månvagn" på sanskrit) år 2008. Arbetet med efterträdaren Chandrayaan-2 har pågått i nästan tio år och kostat cirka 140 miljoner dollar.

Planen är att Chandrayaan-2 ska landa vid månens sydpol och sända ut ett fordon, en så kallad strövare, för att leta efter vatten och analysera stenar och jordmån. Indien skulle bli det fjärde landet i världen efter USA, Ryssland och Kina som förmår göra en månlandning.

Den indiske premiärministern Narendra Modis ambition är att Indien ska göra en bemannad rymdfärd senast år 2022.

Månen en testplats för Mars-färd

Indien har haft ett eget rymdprogram sedan år 1962. Programmet har praktiskt taget oavbrutet fått kritik för att vara alltför dyrt med tanke på den enorma fattigdomen i Indien.

Men årtionden av forskning har hjälpt Indien att utveckla satellit- och kommunikationsteknologi, som också är till stor hjälp i mer jordnära sammanhang. De nya landvinningarna underlättar både kartläggningen av hur fiskarna vandrar och uppgörandet av prognoser för stormar och översvämningar.

I sommar är det 50 år sedan den första bemannade månfärden. Rymdforskare i skilda länder riktar på nytt sina blickar mot månen. Jordens drabant kunde fungera som testplats för nya typer av teknik, som krävs för längre upptäcktsfärder i världsalltet.

- Månen är på sätt och vis vår bakgård då vi lär oss att flyga till Mars, säger Adam Seltzer, som är högste ansvarig för NASA:s planer på en färd till den röda planeten.

AP, Reuters, AFP