Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första fallet av ebola bekräftat i staden Goma - präst smittades i samband med predikan

Från 2019
Hjälparbetare som gräver gravar för ebolaoffer.
Bildtext Arkivbild. Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa är det nästdödligaste globalt sett.
Bild: HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

Det första ebolafallet har nu konstaterats i miljonstaden Goma i Kongo-Kinshasa. Goma är den största staden i landet som nåtts av smittan. Ändå bedöms spridningsrisken som rätt låg.

Det kongolesiska hälsoministeriet konstaterar att man identifierade den smittade snabbt. Det var en präst som kom till Goma från staden Butembo.

Prästen hade besökt Butembo för att predika och ska ha rört människors händer i samband med det. Hälsoministeriet uppger att han också ska ha kommit i kontakt med ‘’de sjuka’’.

Sjukdomen gav sig till känna redan i Butembo, men konstaterades vara just blödarfebern ebola, efter laboratorietester i Goma.

– I och med att patientens sjukdom identifierades så snabbt är spridningsrisken låg, säger hälsoministeriet.

De passagerare som tillsammans med prästen delat buss till Goma kommer att vaccineras i dag, under måndagen, tillägger hälsoministeriet.

Oroligheter sätter käppar i hjulet för vaccinationsprogrammet

I Butembo har flera fall av ebola konstaterats sedan december. Hittills har Goma lyckats undvika smittan - mycket på grund av att invånarna vaccinerats i och med utbrottet i Butembo. Ungefär 300 kilometer skiljer städerna åt.

Ebolautbrottet i de östra delarna av Kongo-Kinshasa har hittills skördat 1 655 liv. Enligt hälsoministeriet har 694 människor botats från sjukdomen. 160 239 människor är vaccinerade mot Ebola.

Världshälsoorganisationen WHO har hoppats på att få ett slut på ebolaepidemin tack vare ett nytt vaccin. Militära attacker utförda på sjukhus och fientlighet från lokala sätter dock käppar i hjulen för arbetet.

Det är inte heller alldeles lätt för hälsovårdspersonal att nå de smittade på grund av rebellgruppers närvaro och osäkerhet i regionerna kring Ituri och norra Kivu.

Utbrottet är det tionde på fyrtio år i Kongo-Kinshasa och det nästdödligaste utbrottet globalt sett. Dödligast är epidemin som drabbade Västafrika 2014-2016 där 11 300 människor dog.

Källor: AFP, BBC

Diskussion om artikeln