Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump anklagas för rasism efter uppmaning till amerikanska kongressledamöter att "åka hem" dit de kom från

Från 2019
Uppdaterad 15.07.2019 08:38.
Kongressledamoten Ilhan Omar med huvudduk framför mikrofonen. I bakgrunden suddigt Alexandria Ocasio-Cortez
Bildtext Ilhan Omar, i bakgrunden Alexandria Ocasio-Cortez
Bild: EPA-EFE

President Donald Trumps uppmaning till kongressledamöter med invandrarbakgrund att ”åka hem” väcker ramaskri i amerikanska medier. Många anser att uttalandet är klart rasistiskt och hotar enigheten i landet.

Presidentens tweet kom på söndagsmorgonen lokal tid och anses vara ett angrepp mot de nya ”progressiva” kvinnliga kongressledamöterna i Demokratiska partiet.

De kommer enligt presidenten från länder med totalt katastrofala regeringar, som är de värsta, mest korrupta och värdelösa, om de alls fungerar.

Illvilliga kvinnor

Enligt presidenten har dehär kvinnorna nu ljudligt och illvilligt berättat hur saker och ting ska skötas i USA, som är det största och mäktigaste landet på jorden, skriver presidenten.

- Varför åker de inte tillbaka för att fixa de totalt sönderslagna och brottsinfekterade platser de kommer ifrån. Sen kan de komma och berätta hur det gick, skriver Donald Trump.

Presidenten tillägger att Demokratledaren Nancy Pelosi säkert gärna hjälper med biljetterna. Han hänvisar till den interna kamp som har funnits mellan den erfarna talmannen Pelosi och de fyra nykomlingarna, som av en del anses alltför radikala för partiet.

Bara en är invandrare

Presidenten nämnde inga namn i sitt twittermeddelande. Det anses allmänt att han har riktat budskapet till fyra nyvalda färgade medlemmar i Representanthuset.

Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley ser sammanbitna ut.
Bildtext Alexandria Ocasio-Cortez och Ayanna Pressley.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Men av dem är bara en invandrad flykting, Ilhan Omar från Somalia.
Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib är alla födda i USA. Samtliga är amerikanska medborgare, annars skulle de inte kunna bli invalda.

Foxnews inspirerar än en gång

Många misstänker att presidenten lät sig inspireras till sina tweets av ett tv-program som sändes på kanalen Foxnews. Där har man den senaste veckan ägnat mycket tid åt att kritisera den muslimska politikern Ilhan Omar.

- Ilhan Omar är ett levande bevis och ett brandalarm som varnar för hur farlig USA:s flyktingpolitik kan vara, sa en programvärd i Fox.

Republikanerna har inte kommenterat presidentens twitterinlägg eller politik under söndagen. Demokraterna har varit desto aktivare. De amerikanska tv-kanalerna fylldes av upprörda röster mot presidentens twittertirad.

"Vi är inte rädda för dig"

De berörda svarade presidenten direkt på twitter. Alexandria Ocasio-Cortez påpekade att landet hon kommer från är USA, men att presidenten tydligen har svårt att begripa att folket i New York har valt henne, de övriga har valts i Minnesota, Michigan och Boston.

- Det svåraste för Trump att acceptera, förutom att USA valde oss, är kanske att vi inte är rädda för dig, skriver Alexandria Ocasio Cortez.

Bara en trohetsed i Washington DC

Ayanna Pessley svarade också på Twitter.

- Det är så här rasism ser ut. Men vi visar hur demokratin ser ut och vi är inte på väg någonstans. Utom tillbaka till Washington DC för kamp...

Rashida Tlaib gav också en respons på twitter. Hon skrev om presidentens laglösa och totala misslyckande. Det är han och hans farliga ideologi som är krisen. Han borde åtalas, enligt Tlaib.

Ilhan Omar svarade presidenten att kongressledamöterna svär bara en trohetsed, och det är till USA.

- Det är därför vi kämpar för att skydda landet från den värsta, mest korrupta och odugliga president vi någonsin har sett, skrev Ilhan Omar på Twitter.

I en tv-intervju fyllde Omar på med att hon anser Trump vara en rasistisk fåne, som klagar över att USA har en Afrikafödd medlem i kongressen, som han och hans likar anser vara ”rövhålsländer”.

- Det retar honom säkert att han inte kan utvisa mig och han nu måste kalla mig kongressledamot. Men han måste vänja sig, sa Ilhan Omar till MSNBC.

"Trump vill verkligen göra Amerika vitt igen"

Många demokratiska toppolitiker fördömer presidentens uttalande. Nancy Pelosi prisar diversiteten och styrkan från enighet.

- Donald Trump bekräftar vad han menar med ”Gör Amerika stort igen”. Det har alltid handlat om att göra Amerika vitt igen, skriver Pelosi.

Också presidentkandidaten Kamala Harris har kritiserat Trumps åsikt.

- Det är absolut rasistiskt och oamerikanskt, sa Harris. Möjligen kan man höra uttalandet ”Åk hem dit du kom från” på gatan, men det borde aldrig höras från USA:s president.

På bild Kamala Harris.
Bildtext Presidentkandidaten Kamala Harris hör till dem som kritiserar Trumps åsikter.

Trump förstår inte sitt ansvar, han borde höja standarden på det som sägs och ena folket, sa Kamala Harris, en av de många demokrater som vill ersätta Trump på presidentposten.

"Först klarade han inte kvinnor, nu inte heller färgade"

David Gergen påpekade i MSNBC att presidenten länge har haft problem att acceptera kvinnor. Men nu börjar han visa tecken på att också ha svårt acceptera färgade.

- Det är en mycket farlig kombination, sa Gergen som har tjänstgjort som rådgivare i Vita huset för fyra presidenter. Han ansåg att uttalandet om att de borde åka hem, trots att tre av dem är födda här och alla är amerikanska medborgare, är omöjligt.

Presidenten är värdeledare i landet, det är han som sätter standarden för oss som folk och våra diskussioner, sa David Gergen.

Det här uttalandet är skadligt för enigheten i landet, sa Gergen i MSNBC.

Trumps angrepp enar Demokraterna?

Däremot påpåekar många att den oenighet som pyrde bland Demokraterna nu kan begravas. De fyra har bland annat krävt att Trump ska åtalas i riksrätt, medan äldre Demokrater tvekar.

De fyra nykomplingarna må stå för en färgklick och ung entusiasm. Men flera av de äldsta demokrat-politikerna har svårigheter, de befarar att de ungas vänstervåg hotat möjligheten att få en demokrat vald til president i valet år 2020.

Diskussion om artikeln