Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike förbjuder färgämne som gör godis glansigt och vitt - Finland följer EU-linje: "Går att använda i stora mängder"

Från 2019
lösgodis närbild
Bildtext I godis används ämnet för att färga sötsakerna vita.
Bild: © 2011 Oliver Hoffmann

Färgämnet E171 befaras vara cancerframkallande och förbjuds i Frankrike efter årsskiftet trots att europeiska livsmedelsmyndigheten EFSA upprepade gånger uppgett att ämnet är säkert för människor. Finland följer de europeiska riktlinjerna.

Färgämnet E171 heter egentligen titandioxid. Ämnet används inom livsmedelsindustrin till att skapa en glansig yta och vit färg på produkten. Det används bland annat i solkräm och tandkräm, men är speciellt vanligt i godis.

Läs mer om E171 här.

Franska forskare har i test på råttor upptäckt att nanopartiklar i ämnet är cancerframkallande. Efter att forskningsresultaten publicerades valde franska politiker att förbjuda ämnet i livsmedel med hänvisning till att det finns för lite forskning om ämnet för att säkerställa att det är säkert för konsumenterna.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA har däremot inte fått samma resultat trots att man har haft tillgång till samma data.

Godisindustrin avvaktar

Nina Olin är kommunikationsdirektör på Orkla Finland. Orkla äger bland annat varumärket Panda.

- Vi följer med det här ärendet väldigt noga. Just nu följer vi europeiska livsmedelssäkerhetsverkets riktlinjer - att det här ämnet är fullständigt säkert för människor, säger Olin.

Det finns ersättande ämnen som kan användas i stället för E171. Panda har inom ramarna för den normala produktutvecklingen tidigare bytt ut ämnet mot andra ämnen i vissa produkter. Trots att det finns alternativ till ämnet och forskning som påvisar cancerframkallande effekter kommer Panda inte för tillfället att börja byta ut E171 i sina produkter, berättar Olin.

- För tillfället så följer vi den lagstiftningen vi får från EU och litar på EFSA i den här saken, säger Olin.

I Frankrike har godistillverkare redan börjat byta ut E171 mot andra alternativ. Panda har inte någon export till Frankrike och därför påverkar inte beslutet företaget särskilt mycket just nu, förklarar Olin.

Överinspektör: Förbudet är förhastat

På jord- och skogsbruksministeriet arbetar Anna Lemström som överinspektör på enheten för livsmedelssäkerhet. Hon är inte förtjust i att Frankrike går emot de europeiska myndigheternas riktlinjer.

- Det här är intressant för oss. Frankrikes beslut baserar sig på deras egna forskningsanstalts rapport och Finlands linje baserar sig på beslut av den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), vilket också Frankrikes beslut borde göra, säger Lemström.

Överinspektör Anna Lemström
Bildtext Mera forskning behövs för att kunna fastställa att E171 är skadligt för hälsan, säger överinspektör Anna Lemström.
Bild: Axel Ridberg / Yle

Enligt Lemström är det mycket ovanligt att ett nationellt beslut går emot de europeiska riktlinjerna. Frankrike har gjort det förut men i det här fallet är det väldigt underligt eftersom att båda instituten haft tillgång till samma data, säger Lemström.

- Ibland finns det olika tolkningar av forskningsdata och det här är nu ett exempel på det. Frankrike litar på att de forskningsresultaten man fått är så viktiga att det inte krävs mer forskning innan ett förbud, men man måste också veta att konsumenterna i Frankrike har varit negativt inställda till tillsattsämnen, förklarar Lemström.

Lemström önskar att inga förhastade beslut skulle tas. Förbud får stora följder och därför borde de inte genomföras innan forskningsresultaten kan fastställas. När ett ämne förbjuds ersätts det av något annat som inte nödvändigtvis är lika väl undersökt, berättar Lemström.

- Det här är ett ämne som inte har ett gränsvärde för vad som kan anses vara säkert. Det går att använda i stora mängder på samma sätt som citron- eller askorbinsyra.

Lemström säger att konsumenterna kan vara lugna. De europeiska myndigheterna kommer att utvärdera riskerna kring nanopartiklarna i E171 inom. Lemström hoppas också att Frankrike skulle kunna föreslå något mer proportionerligt, men säger att läget inte ser så bra ut eftersom att beslutet om förbudet redan är taget.

Diskussion om artikeln