Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undersökning: Över hälften av finländarna anser att ungdomars ekonomiska kunnande är undermåligt

Från 2019
En rosa spargris med glasögon står framför en datorskärm. Vid datorn sitter också en person i vit skjorta och knapprar på en kalkylator. Bilden är skuren så att man inte ser huvudet på personen.
Bild: Mostphotos \ Andrey Popov

Över hälften av finländarna, 56 procent, anser att de ungas ekonomiska kunnande är undermåligt.

Det borde satsas mer på att lära ungdomar att hantera den egna ekonomin, lån och skulder. Det här framgår i en undersökning beställd av Nordnet, Ekonomi och ungdom TAT, Finlands ekonomer och Föreningen för Handelshögskolorna i Finland, utförd av YouGov.

En stor del, 65 procent, av de 30-39-åringar som deltagit i undersökningen anser att de ungas ekonomiska kunnande är svagt.

Trots det anser 39 procent av åldersgruppen 18-29 att deras kunnande är väldigt eller någorlunda bra.

Endast en tredjedel av finländarna anser att de ungas ekonomiska kompetens är någorlunda eller väldigt bra.

Intresse finns, men vem bär ansvaret

– Unga är intresserade av ekonomi och vill utöka sin ekonomiska kompetens. Vi vuxna borde tala om pengar på ett mer konkret och praktiskt plan med de unga, såväl i skolan som hemma. Det här så att de lättare förstår hur saker ligger till, kommentar Liisa Tenhunen-Ruotsalainen, direktör för Ekonomi och ungdom TAT i ett pressmedelande.

Heidi Enbacka, regionchef på TAT, anser inte heller att det är en privatsak att lära sig om privatekonomi, utan att ansvaret ska fördelas mellan hemmet och skolan.

– Utbildningsstyrelsen har talat om att man inte vill gå in för ett separat skolämne medan vi anser att det skulle finnas utrymme och behövas ett separat ämne i ekonomi, säger Enbacka till Svenska Yle.

Att unga intresserar sig för ekonomi har att göra med att unga fått upp ögonen för att det finns andra sätt att få en inkomst än bara genom förvärvsinkomst, det vill säga lön, tror Enbacka.

Talar män mer om ekonomi än kvinnor?

Enligt forskningen anser framför allt kvinnor att det är hemmets uppgift att fostra barnen i ekonomi. Män anser däremot att skolan har ett lika stort ansvar som hemmet.

De unga själv anser att skolan har största ansvaret att fostra i ekonomi, medan de äldre åldersgrupperna är av åsikten att det är hemmet.

Endast 15 procent anser att det är på de ungas egna ansvar att lära sig om ekonomi.

Enbacka tror att orsaken bottnar i den finska kulturen där man sällan talar om ekonomi. Trots det tror Enbacka att män eventuellt talar mer om sådant som berör just ekonomi och hur man kan bygga upp en kapitalinkomst.

Diskussion om artikeln