Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny forskning från Åbo Akademi: Vid 100 meter är ögonvittnesidentifiering rena gissningsleken

Från 2019
Uppdaterad 15.07.2019 12:01.
Bilder på personer med utsuddade ansikten
Bildtext Det är mycket svårt att identifiera personer på långa avstånd, enligt studien.

En ny studie från Åbo Akademi visar att ögonvittnen inte tillförlitligt kan identifiera personer de sett på 100 meters avstånd.

Forskarna kom fram till att tillförlitligheten fallit med 50% redan vid 40 meter, vilket visar den dramatiska effekt som ökat avstånd har på ögonvittnesidentifikationer.

Studien är den första att undersöka ögonvittnesidentifikationer på så långa avstånd.

Resultaten har stor betydelse i rättsfall där ögonvittnesmål ingår. Identifikationer som grundar sig på att ett vittne sett en förövare från långt håll bör ges mycket liten vikt i domstolsbeslut.

- Våra resultat har stor betydelse. Vi är först att visa att när någon ser en främling och försöker identifiera den personen i en uppsättning olika ansiktsbilder finns det ett avstånd där tillförlitligheten inte är bättre än vid en ren gissning, säger doktorand i psykologi vid Åbo Akademi och en av publikationens författare Thomas Nyman.

Thomas Nyman.
Bildtext Thomas Nyman.
Bild: Thomas Nyman

Deltagarna presenterades för riktiga människor

Till skillnad från tidigare studier presenterades också studiens deltagare för riktiga människor.

- Det är en tydlig förbättring jämfört med tidigare då man oftast använt fotografier eller videomaterial, säger Thomas Nyman.

I studien presenterades 1588 deltagare i åldrarna 6–77 med fyra personer, en i taget, utan att det fanns några störande moment. Avståndet varierade mellan 5 och 110 meter.

Genast efter att ha sett en person bads deltagarna identifiera personen de just sett bland en uppsättning fotografier. De kunde också välja att säga att personen inte var närvarande bland fotografierna.

Deltagarvyn vid ögonvittnesundersökningen i Heureka.
Bildtext Deltagarvyn vid ögonvittnesundersökningen i Heureka.
Bild: Thomas Nyman

- Det är viktigt att påpeka att resultaten inte innebär att alla identifikationer under 100 meter är korrekta, Vi fann att tillförlitligheten föll drastiskt med ökat avstånd, och redan efter 40 meter är tillförlitligheten bristfällig, säger Nyman.

Eftersom det inte fanns några störande moment i studien kan tröskeln vara mycket lägre än 100 meter i verkliga fall där andra faktorer som svag belysning eller en mask som gärningsmannen har påverkar tillförlitligheten negativt.

Studien genomfördes vid vetenskapscentret Heureka i Vanda av en forskargrupp ledd av docent Julia Korkman och som finansierades av Finlands Akademi.

Studien publicerades i tidskriften Law and Human Behavior.

Diskussion om artikeln