Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förseningar i postutdelningen upprör Gammelbackabor: ”Pensionärer ska inte behöva betala fem euro extra för att räkningen inte kommer i tid”

Från 2019
Uppdaterad 16.07.2019 08:15.
En kvinna står framför en blomrabatt framför ett högus.
Bildtext Gunn-Britt Grönholm har i många år tampats med dagspost som kommer försent.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Förseningar och utebliven postutdelning ställer till det för invånarna, speciellt för äldre. Förseningarna leder bland annat till att räkningarnas betalningsdag kan ha löpt ut förrän räkningen når mottagaren.

Försenad post har länge varit ett problem i Gammelbacka i Borgå. Dagligen sitter invånarna där i spänning för att se ifall posten trillar ner för postluckan eller inte.

- Här är många människor som får sina räkningar försenade. Inte ska pensionärer som annars också har liten pension behöva betala fem euro extra för att räkningen inte kommer i tid, säger Gunn-Britt Grönholm.

Ibland kommer den, och inte ibland inte. Man får sitta och vänta och se

― Gunn-Britt Grönholm

Grönholm bor på Tornstigen i Gammelbacka som i flera år har kämpat med försenad post. Förutom räkningar kommer även tidningar och annan post försent.

- Jag blir så förbannad. Jag vet att man inte skulle få säga så, men man blir så när man en gång betalar för dyra tidningar. Då ska det fungera, samma sak med räkningar och allt sådant, säger Grönholm.

Grönholm berättar att posten en del dagar kommer senare på dagen och att det vissa dagar inte kommer någon post alls.

- Ibland kommer den, och inte ibland inte. Man får sitta och vänta och se ifall posten kommer idag eller inte.

”Jag försöker kämpa för oss alla”

Det är inte bara Grönholm som är förargad på posten. I området där hon bor är det flera grannar som också har problem.

- Det är många som är upprörda men det är bara jag som vågar öppna mun. Jag försöker kämpa för oss alla.

Grönholm har gjort mycket för att försöka förbättra situationen. Hon har både ringt och besökt posten men än så länge har ingen förbättring skett.

Två kvinnor och en man sitter vid ett vitt bord framför ett höghus.
Bildtext Gunn-Britt Grönholm (till vänster), Pasi Lehtinen och Maja Blomqvist hoppas att posten skulle börja komma fram i tid.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

- Den senaste tiden när vi har blivit utan så har jag skrivit via internet. De har beklagat sig och uppmanat mig att kontakta högre chefer. För några veckor sedan ringde en dam som sa att hon skulle skicka en påminnelse till Borgå men inte har det blivit bättre, säger Grönholm.

Grönholm berättar att hon har gjort allt hon kan och att hon inte mera vet vad hon ska göra för att försöka förbättra situationen.

- Ska man ta kontakt med regeringen eller vad ska man göra, funderar Grönholm.

Uteblivna tidningar

Maja Blomqvist är en annan upprörd Gammelbackabo. Speciellt upprörd är hon över att tidningarna inte kommer när de ska.

- Jag är förbannad på att man inte får det man betalar för. Tidningarna är dyra. Någon gång har det till och med hänt att man inte alls har fått dem. Det är dåligt när man inte får det som man väntar på.

Jag är förbannad på att man inte får det man betalar för

― Maja Blomqvist

- Den enda tidning som jag kan säga att kommer är Hufvudstadsbladet. Men förbaske mig, det är vår egen tidning som skulle behöva komma i tid, säger Blomqvist.

Blomqvist tycker att det är beklagligt att pensionärer behöver betala extra för att räkningen inte har hunnit fram i tid. Blomqvist önskar också att posten skulle komma på dagen.

- Inte kan vi räkna det som dagspost när den kommer klockan fem-sex på kvällen. Om den kommer, säger Blomqvist.

Väntar på reklam

Förutom vanlig dagspost är även reklamtidningarna, som ska komma på måndag och onsdag, viktiga för Grönholm och Blomqvist.

- Det finns många äldre människor som inte har internet där de kan se vad butikerna har för specialerbjudanden. De bara väntar på att få reklamen i postluckan. Förra veckan kom det exempelvis ingen reklam på måndag, säger Grönholm.

En kvinna står framför en vit husvägg.
Bildtext Maja Blomqvist.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Både Grönholm och Blomqvist läser reklamtidningarna innan de åker för att veckohandla. Att reklam skulle vara skräppost håller ingendera med om.

- Om folk inte tycker om dem så är det deras sak. Jag tycker om dem, säger Blomqvist.

Blomqvist berättar att hon får skjuts till butiken en gång i veckan och att reklamtidningar då hjälper henne att på förhand planera vad hon ska köpa. Utebliven reklam upprör därför henne mycket.

- Man vet inte ens vad man ska gå och fundera på då. Jag måste på förhand veta vad jag kan köpa därifrån.

Beror på frånvaro hos personalen

Produktionschef Teppo Vuojärvi på Posten säger att störningarna beror på frånvaro hos personalen. Bland annat är flera av de fast anställda sjuklediga.

- Tyvärr är folk sjuka också på sommaren. Och då har det medfört att vi inte alla gånger har kunnat lappa sjukledigheterna och på grund av det har posten några gånger blivit outdelad i Gammelbacka, säger Vuojärvi.

Enligt Vuojärvi har sjukledigheterna och övrig frånvaro hos personalen kulminerat efter midsommar.

- Sommararbetarnas kunskaper är heller inte riktigt sådana att vi skulle kunna flytta över dem från ett distrikt till ett annat. Då kan det tyvärr gå på det här viset, beklagar Vuojärvi.

Vuojärvi säger att problemet ändå har åtgärdats nu, genom att man ser till att det finns stadigvarande personal som sköter utdelningen i Gammelbackaområdet.

- Tornstigen och det området kommer inte att drabbas av det här problemet. Det området är omhändertaget från och med måndagen och nu ser vi till att det inte blir lidande, säger Vuojärvi.

Senare post oundvikligt

Gällande post som är sen säger Teppo Vuojärvi att utdelingstiderna har förändrats jämfört med för fem till tio år sedan, och att det är orealistiskt att nå samma utdelningstider som då.

Enligt Vuojärvi gäller samma princip för hela Finland, vilket beror på att arbetet har förändrats. Som en följd av det har Posten inte möjlighet att nå förmiddagsutdelningen som tidigare.

- Vår utdelningstid pågår till klockan 18, påminner Vuojärvi.

Artikeln uppdaterad 16.7.2019 kl. 8:15 med Postens kommentarer.

16.7.2019: Gammelbackabor arga på Posten och vi träffar båtgäster i Borgå gästhamn

20:25

Diskussion om artikeln