Granbarkborren angriper åter träd i Lappträsk - inga epidemier i Borgå eller Lovisa
Granbarkborren är en återkommande plåga för skogsägare i Östnyland. Särskilt utsatta är Mörskom och Lappträsk kommuner. En epidemi härjar i Pockar, men i Lovisa och Borgå är det rätt lugnt.
- Det är inte så farligt. De finns här och var men inga större epidemier är på gång just nu i alla fall på västra sidan, säger revirinstruktör Ralf Bergström från Skogsreviret i Borgå.
Bergström ansvarar för skogsreviret i västra Borgå. Det har förekommit större angrepp tidigare år, men nu är läget rätt lugnt.
I sommar har han huggit ner en gammal granskog i bland annat Mickelsböle där man såg början till en epidemi.
I Pockar i Lappträsk är situationen en annan och man har lagt ut fällor i närheten av Pockar gård.
- Gränsvärdet för en epidemi har lagts på 15 000 stycken och den har överskridits, säger revirinstruktör Victor Lindqvist från Skogsreviret i Lovisa.
Markku Rantala, forskningsingenjör vid Naturresursinstitutet (Luke), uppgav för Hufvudstadsbladet att han fått över 19 000 granbarkborrar i en fälla. Om det blir varmare kan antalet stiga uppemot 30 000 individer.
Trots epidemin i Pockar tror inte Ralf Bergström att situationen där inverkar på skogarna i Borgå.
- De sprids litet varstans, men det är inte som en sjukdom utan små pokadjur som flyger omkring. De har alltid funnits. Ibland finns det mera av dem och ibland mindre, säger Bergström.
Victor Lindqvist har inte en klar förklaring på varför vissa skogar angrips, till exempel i Mörskom eller Lappträsk.
- Det är nog svårt att säga. De söker sig till gamla skogar. 2012 var ett svårt år för både Mörskom och Lappträsk. Många skogar angreps, men nu kan jag inte säga varför just där. Här i andra områden har man inte upptäckt något större i alla fall, säger Lindqvist.
Lindqvist ansvarar för områdena Strömfors i Lovisa och Pyttis kommun. Där har man inte påträffat några större angrepp som motsvarar dem i Pockar.
Om man misstänker angrepp av granbarkborre ska skogsägare och fältpersonal besöka skogen ofta och följa med situationen.
- När man börjar se spån eller mjöl på stammen och ser att några träd har dött, då ska man vara snabb och ta bort granarna. Oberoende om de är gamla eller unga. Granarna dör sedan väldigt snabbt, säger Bergström.
Bra med kall och våt sommar
Vädret spelar en stor roll i granbarkborrens aktivitet. Maj var rätt varm och torr och experterna befarade en stor population.
Mot slutet av juni blev det kallare och våtare och det fortsatta kyliga vädret i juli har hållit barkborrarna på avstånd.
- Det bästa är en kall och våt sommar. Köld och mycket vatten håller dem på avstånd. Men om attacken är kraftig så är nog en kalavverkning på en till två hektar nödvändig, säger Lindqvist.
Övervakningen i området kring Pockar gård fortsätter.
Hufvudstadsbladet var först ute med nyheten.