Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finland bjuder in EU-länder för att diskutera båtflyktingarnas situation

Från 2019
Räddade afrikanska migranter tas till en libyks flottbas utanför Tripoli. Omkring 800 000 migranter och flyktingar har tagit sig till Libyen i hopp om att nå Europa
Bild: EPA/STRINGE

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) har bjudit EU-ländernas inrikesministrar till Helsingfors på onsdag kväll för att diskutera läget på Medelhavet.

Med stöd från Tyskland och Frankrike inleder Finland - i egenskap av ordförande för Europeiska unionens råd - sökandet efter en gemensam lösning för hur EU-länderna borde fördela asylsökande som räddats på Medelhavet.

Inrikesminister Maria Ohisalo uppger att hon bjudit in inrikesministrarna till Helsingfors på en informell middag på onsdagskvällen, en dag före ministermötet mellan EU:s justitie- och inrikesministrar på Finlandiahuset.

Tanken är att hitta en gemensam linje och ta de första stegen mot en frivillig, tillfällig lösning för fördelningen av asylsökande.

- I stället för lösningar från fall till fall behöver vi solida arrangemang för att säkerställer snabba insatser efter landstigningen och undvikande av ytterligare umbäranden för migranterna. Tillvägagångssätt måste bygga på delat ansvar och involvera ett tillräckligt stort antal medlemsstater, säger Ohisalo.

I nuläget behandlas varje räddningsfartyg skilt för sig

Hittills har varje räddningsfartyg diskuterats skilt för sig. Varje gång ett fartyg fyllt av räddade flyktingar anlänt till Italiens eller Maltas hamn och länderna i fråga vägrat ta emot dem, har EU inlett ny rundfrågning till övriga EU-länder.

I år har kring 800 personer som räddats på havet tagits emot av tio länder. Under den sittande regeringen har Finland bestämt sig för att ta emot åtta asylsökande från Italien och fem från Malta.

Rutten från Afrika till Italien eller Malta över mellersta Medelhavet är exceptionellt farlig. I år har kring 700 människor mist livet eller försvunnit på färden, uppger FN:s flyktingorgan.

Källa: Inrikesministeriet, STT