Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Duterte undertecknade ny lag mot sexuella trakasserier i Filippinerna

Från 2019
Rodrigo Duterte.
Bildtext Filippinernas president Rodrigo Duterte har tidigare blivit kritiserad för sina sexistiska uttalanden.

Filippinernas president Rodrigo Duterte har undertecknat ett lagförslag som kriminaliserar en rad sexuella trakasserier, som bland annat busvisslingar, påträngande blickar och sexistiska anmärkningar och skämt.

President Duterte är själv känd för att göra sexistiska uttalanden i offentligheten något som aktivistgrupper har länge anklagat honom för det.

Ifjol blev Duterte hårt kritiserat för att han offentligt uppmanade trupper att skjuta kvinnliga kommunistiska gerillasoldater vid deras kön för att göra dem värdelösa.

Lagens främsta upphovsman, oppositionspolitikern Risa Hontiveros, kallar den nya lagen en "stor seger" mot en växande kultur av sexistiskt beteende i Filippinerna.

- Den här lagen kommer att hjälpa oss att få bort sexuella trakasserier från gatorna och göra offentliga platser säkra för alla, säger Hontiveros till nyhetsbyrån AP.

Enligt lagen blir man bestraffad för att bland annat stalka, tafsa, eller ifall man hotar en annan persons känsla av personligt utrymme och fysisk säkerhet.

I lagen står det att statens linje är att uppskatta varje människas värdighet och garantera full respekt för varje persons mänskliga rättigheter.

Straffet för att bryta mot lagen omfattar böter och fängelse, beroende på hur grovt brottet är.

Källa: AP

Diskussion om artikeln