Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump upprepar kritik mot färgade kongressledamöter: "De bara klagar, de kunde lämna USA"

Från 2019
Uppdaterad 16.07.2019 08:41.
Donald Trump i talarstolen i Vita huset
Bildtext President Trump talade på måndagen till amerikanska företagare som applåderade hans uttalanden om de fyra kongressledamöterna.
Bild: EPA-EFE

Den amerikanska rasismdebatten går vidare. President Donald Trump uppmanar nu alla missnöjda invandrare i USA att åka hem i stället för att kritisera sitt land.

President Donald Trump talade i Vita huset vid en tillställning för företagare i USA. Han talade för att tillverka och köpa mer amerikanska produkter.

Han vill höja graden av inhemska råvaror i amerikanska produkter. Och de ska vara tillverkade av arbetskraft i USA.

"Fria att lämna USA"

Efter sitt tal gav Trump journalister på plats möjlighet att ropa fram några frågor. Den första gällde vem och vad hans tweet från söndagsmorgonen gällde.

Trump betonade att han inte nämnde namn på några kongressledamöter i sin tweet. Men nu talade han om de fyra kvinnliga nykomlingarna i kongressen. Han nämnde Ilhan Omar, född i Somalia och Alexandria Ocasio-Cortez vid namn.

- Om du inte är lycklig här så kan du lämna USA. För min del; om du hatar vårt land, bara klagar och inte är lycklig här, så kan du åka. Det är vad jag säger hela tiden, och sa i tweeten, förklarade Trump.

"Kontroversiellt men många människor älskar det"

En del ansåg det kontroversiellt, men en hel del människor älskar det, sa presidenten.

Han fick applåder från företagarpubliken i Vita husets trädgård. Han upprepade det budskapet åtskilliga gånger.

Han var upprörd över Demokraternas talman Nancy Pelosis kritik; Hon sa igår att Trumps linje tydligen är att ”göra USA vitt igen”. Det är ett mycket rasistiskt uttalande, enligt Trump.

Rashida Tlaib och Ilhan Omar är de två första muslimska kvinnorna i USAs representanthus.
Bildtext Ilhan Omar och Rashida Tlaib.
Bild: EPA-EFE

"De hatar Israel och vårt land"

Han kritiserade flera gånger Ilhan Omar. Hon representerar de människor som hatar sitt land, med passion. Kongressens medlemmar måste älska sitt land, sa presidenten.

- När jag hör människor tala om hur underbart Al Qaida är och säger förskräckliga saker om Israel, hatar judar och Israel, så är det mycket enkelt, sa presidenten om Ilhan Omar.

Alexandra Ocasio Cortez fick för sin del kritik för att ha förhindrat Amazons etablering i New York. Det var något förskräckligt hon gjorde, sa presidenten.

-Tiotusentals jobb gick förlorade och New York har inte återhämtat sig.

Kommunister eller socialister

Presidenten kommenterade också ett uttalande från partikamraten och golfkompisen Lindsey Graham. Han beskyllde de fyra för att vara kommunister och hata sitt land.

Trump nöjde sig med att kalla dem socialister som klagar oavbrutet. De är fria att åka när de vill, upprepade presidenten. Det är inte så många som saknar dem.

President Trump ser inget problem med att hans uttalande ses som rasistiskt eller omfattas av vita nationalister. Det är många som gillar uttalandet, enligt Trump.

Tystnad

En handfull republikanska politiker har kritiserat presidentens uttalande. En av dem är Fred Upton. Han anser att presidentens uttalande på söndagen var motbjudande och ökar motsättningarna i USA.

Men de flesta republikaner har varit tysta. Många frågar sig om det är för att de håller med, eller för att de inte vågar protestera mot den maktfulla presidenten.

Vita huset gjorde ett försök att förklara att presidenten inte är rasist. Han har ju en minister i regeringen med asiatiskt ursprung, förklarade vicepresidentens stabschef Mark Short.

Transportministern Elaine Lan Chao har kinesiskt ursprung. Hon är också hustru till republikanernas gruppledare i senaten Mitch McConnell

Inget svar på frågan vart de ska åka

- De måste inte åka för evigt. Men om de är missnöjda och bara kritiserar oss hela tiden kan de åka, upprepade presidenten åtskilliga gånger under en kort presskonferens på måndag eftermiddag.

Han vägrade dock svara på frågan vart de amerikanska kongressledamöterna skulle åka. Tre av dem är födda i USA, den fjärde är flykting från Somalia.