Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ska det bära eller brista? I dag avgörs om Ursula von der Leyen blir ny kommissionsordförande

Från 2019
Ursula von der Leyen
Bildtext Ursula von der Leyen har varit förvarsminister i Angela Merkels regering sedan 2013. Hon har meddelat att hon lämnar ministerjobbet oberoende av hur det går i kvällens omröstning.
Bild: AFP / Lehtikuva

I dag får vi veta om Ursula von der Leye blir ny ordförande för EU-kommissionen. EU-parlamentet kommer att rösta om von der Leyen som kommissionsordförande ikväll.

Ska det bära eller brista för Ursula von der Leyen? Det är frågan inför omröstningen som avgör om Tysklands nuvarande försvarsminister har EU-parlamentets förtroende för uppdraget som kommissionsordförande.

De tre största grupperna i parlamentet har en nyckelroll i kvällens omröstning.

Om von der Leyen backas upp av borgerliga EPP, socialdemokraterna och liberala Renew Europe så räcker det för en absolut majoritet i parlamentet. Hittills har hon klart stöd endast från sin egen grupp, EPP.

Inget kan alltså tas för givet inför kvällens omröstning. På förmiddagen kommer von der Leyen att debattera med EU-parlamentet som samlas i Strasbourg. Debatten kan bli avgörande med tanke på utgången i kvällens omröstning.

von der Leyen har allt sedan hon blev nominerad av medlemsländerna fört en aktiv dialog med de politiska grupperna i parlamentet.

Inför den avgörande omröstningen har hon bland annat lovat att skärpa EU:s klimatambitioner och introducera en minimilön på EU nivå.

Det här kan ses som en handräckning till socialdemokraterna och liberalerna.

Kritik från De gröna och vänstergruppen

Samtidigt har von der Leyen också utsatts för hård kritik av EU-parlamentarikerna.

De gröna och parlamentets vänstergrupp röstar mot von der Leyen eftersom man ser att hennes program för EU inte är ambitiöst nog.

Sannolikt kommer också delar av den socialdemokratiska gruppen och enstaka liberaler att rösta mot henne.

von der Leyen kan inte heller räkna med ett omfattande stöd från högerpopulisterna i parlamentets två EU-kritiska grupper, ECR samt Identitet och demokrati.

Upplagt för institutionell kris inom EU

Att omröstningen är sluten tillför ett ytterligare spänningsmoment för von der Leyen och hennes stödtrupper eftersom de politiska grupperna inte har möjlighet att påverka hur de enskilda ledamöterna röstar.

Inget kan alltså tas för givet inför kvällens omröstning. På förmiddagen kommer von der Leyen att debattera med EU-parlamentet som samlas i Strasbourg. Debatten kan bli avgörande med tanke på utgången i kvällens omröstning.

Om det går vägen för Ursula von der Leyen så innebär det i sin tur att man skriver ett stycke europeisk historia. Det skulle vara första gången som en kvinnlig kandidat utses till det inflytelserika jobbet som kommissionsordförande.

Om parlamentet nobbar von der Leyen måste EU-länderna se sig om efter en ny kandidat för uppdraget.

Samtidigt måste man också ta ställning till om utnämningspaketet som innehåller fem EU-toppjobb måste ses över till övriga delar om den föreslagna kandidaten för posten som kommissionsordförande inte duger.

Det här innebär fler nattliga möten och sannolikt också en institutionell kris mellan rådet som företräder medlemsländerna och EU-parlamentet.

von der Leyen lämnar den tyska politiken

Om det går vägen för Ursula von der Leyen så innebär det i sin tur att man skriver ett stycke europeisk historia.

Det skulle vara första gången som en kvinnlig kandidat utses till det inflytelserika jobbet som kommissionsordförande.

von der Leyen är den mest långvariga ministern under Angela Merkels period som förbundskansler.

Sedan år 2013 har hon verkat som försvarsminister i Tyskland. I går, måndag, meddelade von der Leyen att hon lämnar ministerjobbet oberoende av hur det går i kvällens omröstning.

Så här väljs den nya kommissionsordföranden

EU-parlamentet i Strasbourg
Bild: EPA/ CUGNOT MATHIEU
  • På tisdag morgon kommer Ursula von der Leyen att presentera sin vision som kommissionsordförande för Europaparlamentet som samlas i Strasbourg. Efter presentationen kommer von der Leyen att debattera med parlamentet.
  • Kl. 19 finsk tid röstar parlamentet om von der Leyen. Omröstningen är sluten, vilket innebär att det inte i efterhand går att ta reda på hur en enskild ledamot röstat.
  • För att bli vald till kommissionsordförande behöver von der Leyen ett stöd av en majoritet av parlamentet.
  • Om von der Leyen inte backas upp av en majoritet i parlamentet måste medlemsländerna nominera en ny kandidat för uppdraget. Man befarar att det här kan leda till en politisk kris mellan de olika institutionerna inom EU.

Diskussion om artikeln