Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU har enats om sanktioner mot Turkiet - reaktion mot Turkiets gasborrning i cypriotiskt vatten

Från 2019
Uppdaterad 16.07.2019 08:13.
 Fatih Domnez, Turkiets minister för energi- och naturresurser vinkade av borrningsfartyget Yavuz i en hamn i Istanbul den 16 juli, då fartyget var på väg mot Cypern.
Bildtext Fatih Domnez, Turkiets minister för energi- och naturresurser vinkade av borrningsfartyget Yavuz i en hamn i Istanbul den 16 juli, då fartyget var på väg mot Cypern.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU:s utrikesministrar har kommit överens om att införa en rad sanktioner mot Turkiet. Det är ett svar på det som EU ser som Turkiets illegala borrning av gas i östra Medelhavet, i Cyperns ekonomiska zon.

Trots upprepade varningar från EU, ligger två turkiska fartyg - eskorterade av turkiska örlogsfartyg - utanför Cypern och borrar gas.

Det var nyhetsbyrån AP som först rapporterade om EU-sanktionerna mot Turkiet. Enligt AP kommer EU att stoppa förhandlingarna om ett nytt flygtransportavtal med Turkiet och uppmana Europeiska centralbanken att se över sina lån till landet.

Dessutom ska EU:s ekonomiska bidrag till Turkiet minska med 145,8 miljoner euro nästa år, enligt nyhetsbyrån AFP. Det skulle i så fall vara det beskaste pillret, men summan har inte ännu bekräftats från officiellt håll.

EU:s utrikesministrar har också uppmanat kommissionen att utarbeta en "svart lista" på personer som ansvarar för den turkiska gasborrningen och som kan komma att omfattas av personliga sanktioner.

Gasfyndigheten har ökat spänningarna

Den enorma naturgasfyndigheten utanför Cypern har ökat spänningarna med Turkiet. Gasfyndigheten är den största i Cyperns historia och en av de största i världen under de senaste två åren. Det rör sig om mellan 140 och 230 miljarder kubikmeter naturgas.

Turkiet har protesterat mot Cyperns gasborrning i området och säger sig nu skydda sina och turkcyprioternas rätt till olje- och gasfyndigheterna. Nicosia anklagar Turkiet för att utnyttja turkcyprioterna i syfte att öka det turkiska inflytandet över östra Medelhavet.

Cypern är delat i en grekcypriotisk internationellt erkänd stat och en turkcypriotisk del som är ockuperad av Turkiet och som bara erkänns av Turkiet. De senaste FN-ledda samtalen om att ena ön misslyckades 2017.

På tisdagen ska cypriotiska politiker samlas till ett möte under ledning av Cyperns president Nicos Anastasiades för att diskutera den turkcypriotiska ledaren Mustafa Akıncıs förslag om samarbete kring gasen och oljan.

Akıncı har föreslagit att man etablerar en gemensam kommitté som skulle styra över både prospekteringen och utnyttjandet av naturtillgångarna. Tillsvidare har man inte lyckats etablera något samarbete där.

Källor: AP, AFP, EUobserver

Diskussion om artikeln