Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De fyra i kongressen: Presidentens rasism ska inte få distrahera oss

Från 2019
Uppdaterad 16.07.2019 07:38.
Alexandria Ocasio-Cortez vid mikrofonen, omgiven av Rashida Tlaib (längst till vänster), Ilhan Omar och Ayanna Pressley (till höger) under måndagens presskonferens.
Bildtext Alexandria Ocasio-Cortez vid mikrofonen, omgiven av Rashida Tlaib (längst till vänster), Ilhan Omar och Ayanna Pressley (till höger) under måndagens presskonferens.
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

- Vi åker inte någonstans, vi älskar det här landet och försöker fixa problemen här. Det är svaret från Alexandria Ocasio-Cortez och de tre andra kongressledamöter som angrips av president Donald Trump. Den amerikanska presidentens påhopp är ovanligt och tycks ha som mål att distrahera Demokraterna och vinna valet år 2020.

- Det här är den vita nationalismens agenda, sa Ilhan Omar, och nu har den nått Vita husets trädgård.

Rashida Tlaib sade att det här tyvärr inte var första gången man hör ett motbjudande språkbruk från presidenten.

Hennes tolkning var att presidenten vill distrahera de fyra då de försöker hålla Trump ansvarig. Han borde till exempel ställas till svars för de inhumana förhållandena vid flyktinglägren på gränsen mot Mexiko, anser de.

De fyra har också varit aktiva i kravet på att ställa presidenten inför riksrätt. Det arbetet fortsätter, lovade Rashida Tlaib vid presskonferensen.

"Vi åker ingenstans"

Ilhan Omar och Rashida Tlaib är de första kvinnliga muslimerna i den amerikanska kongressen. Omar är den enda av de fyra som är född utomlands, hon har flytt från Somalia. De övriga tre är födda i USA.

- Vi lämnar inte det vi älskar, och vi älskar det här landet. Det betyder att vi erbjuder en lösning att fixa problemen här, sa Alexandria Ocasio-Cortez.

Hon betonade också att de fyra kongressledamöterna håller sig fokuserade vid sin politik, och låter inte presidenten distrahera dem.

"De hatar vårt land - bäst att flytta"

President Trump fortsatte under dagen twittra samma budskap som han gav vid ett möte i Vita husets trädgård.

- Det är fritt fram och kanske bäst att flytta bort om man bara klagar och vantrivs i USA, sa presidenten vid ett möte som handlade om att gynna amerikanska företags produkter.

Trump anklagar de fyra kongressledamöterna för att vara hatfulla mot både USA och Israel. Dessutom beskyller han Ilhan Omar för att vara Al Qaida-anhängare.

President Trump utanför Vita huset, där en stor amerikansk båt visas upp.
Bildtext Trump talade för allt amerikanskt vid ett möte med företagare utanför Vita huset på måndagen.
Bild: EPA-EFE

Tystnad och accepterande ord i ledningen

Bara ett fåtal republikanska senatorer och representanter har tillsvidare uttalat sig.

Republikanernas gruppordförande Mitch McConnell vägrade kommentera frågor om presidentens uttalanden. Men han väntas återkomma på tisdag.

Presidenten har också fått stöd, till exempel från den republikanska senatorn Lindsey Graham som kallade de fyra kongressledamöterna inte bara socialister utan kommunister.

Graham uppmanade ändå presidenten att rikta sin kritik högre upp, och avsåg ideologin i stället för personangrepp.

Kritik från ett litet fåtal

President Trump får kritik av bara en handfull republikanska kongressmän, som har gett sig i dispyt med presidenten.

Kongressmannen Michel Turner ansåg att presidenten borde be om ursäkt för sina rasistiska uttalanden.

De få republikanska kongressmännen med afroamerikanska rötter uttalade sig kritiskt. Will Hurd hittade rasism och främlingshat i presidentens uttalanden.

Senatorn Tim Scott talade om oacceptabla personliga attacker och utmanande språkbruk. Men Scott kritiserade samtidigt några av demokraternas hatfulla uttalanden om poliser och judar.

Demokratisk aktion för att fördöma presidenten

Demokraterna planerar en resolution från kongressen för att protestera mot presidentens ordbruk. Då måste också republikanerna avslöja sin ståndpunkt.

De flesta demokrater och andra som har uttalat sig, har varnat för en splittring av nationen.

Presidentens kritik av de fyra kvinnliga demokraterna sträcker sig långt vidare i USA. Många uppfattar det som ett angrepp på alla amerikaner med utländsk härkomst och icke-vit hudfärg.

Rasism ger röster?

Presidenten har också fått stöd från Andrew Anglin, grundare av en nynazistisk nyhetssida, rapporterar ABC-news.

- Det här är den slags vita nationalism som vi valde honom för, sa Anglin. Det var det som gjorde att Trump blev vald och det är det bästa sättet för honom att få stöd, sa Anglin enligt ABC.

Många kommentatorer håller med om det påståendet. Trump påstod att Barack Obama var född i Kenya och därför olaglig som president. Det satte fart på Trumps kampanj för att bli republikanernas president.

Därför har han fortsatt på den vägen, enligt kritikerna. Nu är vägen utstakad mot presidentvalet 2020