Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: I dag klarnar det om tyska Ursula von der Leyen väljs till EU:s kommissionsordförande, finländare tuttar på trots varning för skogsbrand

Från 2019
Ursula von der Leyen.
Bildtext EU-parlamentet röstar i dag om att välja Ursula von der Leyen som kommissionsordförande.
Bild: Clemens Bilan / EPA

Inrikes

Enligt en landsomfattande undersökning som Räddningsinstitutet låtit göra struntar finländare i varningar för skogsbrand. En tredjedel av markbränderna kunde ha undvikits ifall folk skulle lyda varningarna. I fjol brann mer skog i Finland än på 12 år.

I Österbotten har medianpriset för en stuga sjunkit med nästan 30 000 euro sedan 2012. Enligt flera mäklare är det främst stugor med båtväg och utan moderniteter som sjunkit i pris, medan priset på mer bekväma sommarstugor hållits stabilt.

Utrikes

Den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen har ett darrande stöd för för att bli vald till EU:s nästa kommissionsordförande. EU-parlamentet röstar om saken i kväll. Kristdemokraten von der Leyen har stöd i sin egen grupp men behöver dubbelt fler röster för att bli vald till toppjobbet. Hon skulle bli den första kvinnan i jobbet.

Svenska Yle har intervjuat en avhoppad nynazist som nu turnerar i skolor och berättar om sitt förflutna. Debatten kring högerextremistiskt våld går het i Tyskland efter mordet på en lokalpolitiker i början av sommaren. Vid en myndighet som jobbar med folk som blivit utsatta för högerextremistiskt våld tror man att lokalpolitikern inte är det sista offret.

Vädret

Svalt och regnigt i så gott som hela landet i dag.

I väst är det halvklart till mulet och regnskurar, närmast i sydväst först ihållande och lokalt rikligt regn och eventuellt åska. Dagens högsta temperatur är 16 till 20 grader. Mest måttlig ostlig vind, i kväll avtar vinden.

I öster växlande molnighet och möjligen regnskurar. Dagens högsta temperatur 17 till 21 grader. Svag till måttlig vind omkring ost.

I norr utlovas halvklart till mulet och lokalt regnskurar. Dagens högsta temperatur är 12 till 19 grader, svalast i norra Lappland. Svag vind.

Diskussion om artikeln