Många kan komma undan med undermåliga avlopp på stugan: "Om och när vi börjar med någon tillsyn blir det i första hand bland fast bosatta"
Sedan 2017 har fastighets- och stugägare haft tid på sig att åtgärda eventuella brister i sina avloppssystem. Nu har tiden runnit ut – men kommer någon att granska fastigheterna?
Vid Pargas stad tror man att det blir en utmaning, speciellt med 8 500 stugägare på orten.
- De senaste 15 åren har cirka 1 000 avloppssystemen vid fastigheter som finns intill riskområden, så som vattendrag eller grundvattenområden, åtgärdats, säger Petri Huovila som är miljövårdsinspektör vid Pargas stad.
Han har under det senaste året tagit emot allt fler samtal från fastighetsägare som ställer frågor om avloppslösningar och vilka kraven är. Men svaren är inte alltid enkla att ge.
- Förvirring präglar kanske hela den här avloppsreformen som pågått i många år. Men i Pargas har vi i vissa fall hållit en strikt linje och den strategin har varit rätt då inga tidigare åtgärder nu behöver göras om igen, säger Huovila.
Kan få böter
Trots att många har anpassat sin bostad enligt dagens krav, uppskattar man vid Pargas stad att cirka 600 stugägare och 200 fast bosatta fortfarande har undermåliga avloppssystem.
- Normalt har vi inga resurser för att granska fastigheternas avlopp. Men om och när vi börjar utföra granskningar är det de fast bosatta vi prioriterar eftersom utsläppen sker året runt och är störst där, säger Petri Huovila.
Finns det en chans att en del fastighetsägare kommer undan med att ha fel sorts avloppssystem?
- Det kanske blir så, till en viss tid åtminstone ja.
Konsekvenser för fastighetsägare som ignorerat de nya lagarna kan till exempel bli böter.
- Om vi hittar bristfälliga avlopp så kommer fastighetsägaren att få en tillsägelse om att åtgärda avloppet efter att nämnden tagit beslut i frågan. Sedan kan det bli böter. Har man av någon orsak inte råd att betala för avloppet kan man söka om uppskov upp till fem år i taget, säger Huovila.
Torrdass rekommenderas varmt
Många stugägare finns ute i skärgården och att installera en sluten tank där är inget staden rekommenderar. Förbundet för vattenskyddsföreningarna i Finland rekommenderar att stugägare byter till torrdass, då det är just toalettvattnet som orsakar det mesta av föroreningarna.
Närmare 100 procent av avföringsbakterierna, över 90 procent av kväveutsläppen och över 80 procent av fosforutsläppen härstammar från toaletten.
- Avlopp med sluten tank ute i skärgården är ovanligt, men det förekommer även om vi inte rekommenderar den lösningen just där. Ett väl fungerande torrdass med rätt kompostering är många gånger det bästa alternativet om man har sin fastighet på glesbygden, säger Petri Huovila.
De fastigheter som måste uppgradera sitt avloppssystem är sådana med riklig vattenförbrukning och vattenklosett inom 100 meter från vattendrag eller på grundvattenområde.
- Minst hälften av Pargas 8 500 fritidshus har vatten som bärs in, eller enkel vattenhushållning. Många ligger inte så nära som 100 meter från vattnet. Pargas stad har den tumregeln att om man använder mindre än 50 liter vatten om dagen får det ledas ut i terrängen och renas genom markinfiltration, säger Huovila och fortsätter.
- Men under inga omständigheter får vattnet ledas direkt i havet, från till exempel stuga eller bastu. Då kan man hamna köpa en filterkassett av något slag om man bor så nära att rening via marken inte fungerar.