Tillverkaren av Umeås olycksplan varnade för misstänkta fel - flygsäkerhetsexpert säger att det är möjligt att motorn slets loss
På måndagen bekräftade Statens haverikommission att delar av planet som störtade i Umeå bröts i luften. Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll anser att en hypotes till varför planet störtade skulle kunna vara att propellern brast och att motorn då slets loss från planet, berättar SVT.
- Det blir så våldsamma krafter att infästningarna i motorn slits sönder. Motorn hamnar ut i luften och planet förlorar styrförmågan och all kontroll, säger Kjäll.
Han berättar att tyngdpunkten går förlorad när det händer. Kjäll är även tydlig med att det endast är en arbetshypotes, men att det kunde förklara varför planet störtade.
Propellern kan brista på grund av ett utmattnings- eller korrosionsproblem förklarar han.
- Ett blad separerar och på några bråkdelar av en sekund slits motorn ur sina fästen.
Tillverkaren varnade
Planet som störtade var av flygplanstypen GippsAero GA8. I maj 2018 varnade flygplanstillverkaren Mahindra Aerospace att delar till just den flygplanstypen eventuellt behövde bytas ut.
Användare av flygplanet uppmanades i företagets direktiv att bland annat inspektera vissa delar av vingfästena till utvalda modeller av GA8 och utföra tester.
Det är oklart om man hade gjort de rekommenderade inspektionerna på planet som i söndags störtade i Umeå och om planet överhuvudtaget var av den modell av GA8:an som rekommenderades att genomgå inspektion.
Enligt Transportstyrelsen hade olycksplanet ändå nyligen genomgått kontroller och ansågs vara luftvärdigt, skriver SVT.
Källa: SVT