Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skadegörelsen vid Vasas torgscen har fortsatt – måste repareras för tusentals euro

Från 2019
Vasa torgscen i mulet väder.
Bildtext Vasas torgscen har utsatts för vandalism.
Bild: Yle/Anna Wikman

Torgscenen har fått utstå skadegörelse sedan invigningen 2017 och nu i höst måste den därför repareras. Bland annat har varuhissen förstörts och väggarna har blivit nedklottrade

Skadegörelsen vid Vasas torgscen har fortsatt denna sommar. Enligt Visit Vasas vd, Max Jansson, har scenens varuhiss förstörts och tagits ur bruk.

Väggarna har också blivit nedklottrade och delar av plexiglaset har slagits sönder.

– Det finns flera övervakningskameror runtom scenen, och en del av skadegörelsen har fångats på band och det har gjorts brottsanmälan, säger Jansson.

Närbild på sprucket glas vid torgscenen i Vasa.
Bildtext Delar av glasväggen har slagits sönder.
Bild: Yle/Anna Wikman

Övervakningskamerorna har inte förhindrat skadegörelsen

Kamerorna har ändå inte förhindrat skadegörelsen. Tillfälliga åtgärder har gjorts efter vandalismen, men nu till hösten planeras en större renovering av scenen.

– Reparationen och upprustningen kostar 5000–10 000 euro, uppskattar projekteringsingenjören Vesa Lehtinen vid Vasa stad.

I och med renoveringen installeras också fler övervakningskameror i närheten av scenen och den härdade glasväggen vid scenens baksida ersätts av ett hårdare material.

Trots skadorna kommer scenen hållas öppen under sommaren och kan bokas för användning. Torgscenen togs i bruk i maj 2017.

Text: Iina Thomsson
Översättning och bearbetning: Markus Bergfors

Diskussion om artikeln