Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sommaren lockar människor att resa och upptäcka hemlandet: "Lovisa camping motsvarar inte alls ett stereotypiskt campingområde"

Från 2019
En kvinna, en man och tre barn som sitter inne och utanför ett grön tält.
Bildtext Familjen Parviainen semestrar denna sommar med bil och tält i hemlandet.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Sommar och semester får fart på finländarna. Förutom utlandsresor väljer även många att besöka nya ställen runt om i hemlandet. Bilsemester kan vara ett alternativ för människor som vill göra just det.

Det här är precis vad familjen Parviainen från Villmanstrand har gjort. De packade och styrde bilen söderut.

- Vi bestämde oss för att i år åka på en resa i hemlandet. På måndag besökte vi Kotka och på kvällen kom vi hit till Lovisa, säger mamma Matleena Parviainen.

Parviainen berättar att familjen inte har varit här tidigare och att det nu var dags att komma och bekanta sig.

- Det här campingområdet motsvarar inte alls ett stereotypiskt campingområde. Det här är en jättefin plats!

Vana att sova i tält

På gräsmattan står familjens röda bil parkerad och bredvid bilen är ett tält, större än bilen, uppsatt. Familjen Parviainen består av föräldrarna Matleena och Ilpo Parviainen och deras fyra barn.

Hela familjen ryms inne i tältet men natten mellan måndagen och tisdagen sov familjens döttrar i bilen.

- Det var skönt. Jag sov i bilen tillsammans med min storasyster. Det är helt bra också att sova i tält, säger tioåriga Helmi Parviainen.

En flicka som står på stranden framför vattnet och en lång brygga.
Bildtext Helmi Parviainen tycker att det är roligt att sova i tält och att vara på bilsemester.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Hon berättar att det är roligt att vara på bilsemester men att hon inte har några större förväntningar.

- Det är skönt att bara vara. Snart tänker jag gå och simma.

Matleena Parviainen berättar att familjen är vana att vara ute och resa.

- För det mesta är vi på utflykter med båt i Saimen men i år är vår båt sönder så vi fick hitta på något annat.

Ett capingområde med några husbilar i bakgrunden och en sandväg som går ner till vattnet.
Bildtext Familjen Parviainen tycker om campingområdet.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Efter tisdagens besök i Lovisa fortsätter bilresan på onsdag. Då planerar de att besöka Borgå och Helsingfors. Exakt vad de ska hitta på under de kommande dagarna är inte fastställt.

- Vi har läst lite på nätet vad det skulle löna sig att göra men vår tidtabell är ganska öppen. Vi får se vad vi hittar på, säger Matleena Parviainen.

Bastu och uthyrbara rum

På tisdagsmorgonen då Yle Östnyland besöker campingområdet i Lovisa är det lugnt och stilla. André Lönnfors som jobbar på campingen berättar att det vanligtvis är lugnare på vardagarna.

- På veckosluten har det ibland varit lite bråttom men på vardagarna har man hunnit varva ner lite när det har varit en aning lugnare. Just nu skulle jag tippa att här är 20-25 bilar och några tältare.

En man sitter och ser ner i en dator vid en reception.
Bildtext André Lönnfors berättar att sommaren på Lovisa camping hittills har gått bra.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Enligt Lönnfors har sommaren gått bra. Campingområdet har besökare från hela landet och även en del långväga gäster från Tyskland, Holland och Schweiz.

Nytt för i år är en bastu som gästerna har uppskattat.

- På veckoslut har vi bastuturer som är gratis och det har kunderna tyckt mycket om. Bastun kom veckan före midsommaren och den har nog varit i hårt bruk efter det.

En gult trähus framför en grön gräsmatta.
Bildtext Willa Björksten är en nyhet för i år.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Nytt för den här sommarn är också Willa Björksten som lämpar sig för lite mera bekväma gäster. Lönnfors berättar att det fungerar mera som ett vandrarhem där det finns ett eget kök.

- Där finns tio rum som man kan hyra. Det har varit ganska populärt och fullbokat. Det har varit många affärsmänniskor från Ryssland och Estland som bara stannat en natt.

Nya husbilsresenärer

Utanför en vit husbil står Tero Finni. Finns är på besök i Lovisa för att träffa vänner. Med sig har han sina två söner, en två- och en treåring, och sin guddotter.

- Det här är första gången vi är i gång med husbil. Det är program hela tiden så inte kan man riktigt kalla det här semester. Allting är så nytt när det här är första gången.

Finni berättar att pojkarna har roligt, vilket gör att även han har roligt, men han medger också att det är rätt tungt att resa med husbil.

En man står framför en vit husbil.
Bildtext Tero Finni har för första gången hyrt husbil.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

- Inte är det här lätt. Alltid är det något som saknas så man kan inte ha så bråttom. Det gäller att stanna ganska ofta.

Efter stoppet i Lovisa bär det av mot Helsingfors. Trots att husbilslivet har varit tufft har familjen börjat planera nästa resa.

- Vi har redan bestämt att vi även nästa sommar åker i väg. Och så kommer vi att fortsätta varje sommar så länge som pojkarna vill åka med.