Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Netflix har klippt bort självmordsscen från populära serien 13 reasons why

Från 2019
Katherine Langford som spelar Hannah Baker.
Bildtext Katherine Langford spelar huvudrollen Hannah Baker i serien.
Bild: Netflix/Courtesy Everett Collection/Everett Collection/All Over Press

Netflix har beslutat att klippa bort scenen där en ung flicka begår självmord i den populära ungdomsserien 13 reasons why, två år efter att den släpptes.

Företaget meddelade om beslutet på Twitter på tisdag morgon.

I sista avsnittet i seriens första säsong begår huvudpersonen Hannah Baker (Katherine Langford) självmord.

Scenen visar på ett detaljerat sätt hur hon gör det och var nästan tre minuter lång, men den har nu klippts bort.

I serien lämnar Hannah kassetter efter sig där hon berättar om 13 skäl till varför hon väljer att begå självmord. Man följa med när hennes vän Clay Jensen (Dylan Minnette) lyssnar genom kassetterna.

Serien baserar sig på Jay Ashers bok med samma titel. Serien har fått mycket beröm om hur den behandlar ett svårt ämne, men även mycket kritik bland annat om hur den förskönar självmord.

Netlix säger att de tillsammans med filmskaparen och producenterna kom fram till beslutet att klippa bort scenen efter att ha konsulterat experter inom medicin och bland annat en representant för en organisation som jobbar med att förhindra självmord.

I en intervju med Hollywood Reporter sa seriens skapare Brian Yorkey att meningen med den grafiska självmordsscenen var att visa hur hemsk handling självmord är och på det sättet försäkra sig om att ingen som har sett scenen någonsin själv vill ta sitt eget liv.

Han konstaterade ändå att "ingen enskild scen är viktigare än att serien hålls vid liv och budskapet att vi måste ta hand om varandra bättre".

Källor: Helsingin Sanomat, Hollywood Reporter

Diskussion om artikeln