Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny mockumentärserie spelas in i Borgå – Borgåbördige Herman Karlsson är manusförfattare och regissör

Från 2019
En man som står framför Borgå å.
Bildtext Borgåbördige Herman Karlsson regisserar serien Finlands historia, som han själv också har skrivit.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Postbacken, Levinska källaren och domkyrkan kommer alla att synas i den nya mockumentärserien Finlands historia på Yle Arenan i vinter.

Serien Finlands historia börjar när neandertalare vandrar in i vårt land för att beskåda mammutar för cirka 120 000 år sedan.

Senare har stenåldersmänniskan ihjäl neandertalarna och den moderna finländaren Homo Finlandus föds.

Den stendumma stenåldersfinnen blir bronsåldersfinnen genom handel med vikingar och senare järnåldersfinnen som gillar öl och knivar.

Svenskarna tycker att det här måste få ett slut och skickar tre korståg för att lugna ner finnarna.

Cafe på Postbacken i Illby
Bildtext Postbackens byggnader passar bra in i mockumentärens miljöer.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

I cirka femhundra år gäller status quo men när kungarna blir alltför galna får finnarna nog och ställer till med rabalder.

Bråket heter Finska kriget och leder till att Ryssland motvilligt tar emot Finland av svenskarna 1809.

Efter några misslyckade försök att förryska Finland samt en rysk revolution senare, passar Finland på att utlysa sig självständigt. Vilket passar ryssarna utmärkt.

Sedan slåss finnarna med varandra genom inbördeskrig och språkkrig för att slutligen vara beredda när vinterkriget bryter ut.

Så lyder sammanfattningen av den humoristiska mockumentärserien Finlands historia som kommer att sändas på Yle Arenan den här vintern.

En mockumentär är fiktion som är gjord med ett dokumentärt grepp. Den kan alltså se ut och kännas som en dokumentär samtidigt som det är total fiktion.

Herman Karlsson, regissör och manusförfattare

Som namnet och sammanfattningen lyder är det fråga om en serie där vår historia ligger i fokus. Historien som berättas är ändå inte fullt sanningsenlig.

– Den är till en jättestor del fiktion, intygar manusförfattare och regissör Herman Karlsson.

Det är också därför serien klassas som en mockumentär.

– En mockumentär är helt enkelt fiktion som är gjord med ett dokumentärt grepp. Den kan alltså se ut och kännas som en dokumentär samtidigt som det är total fiktion, förklarar Karlsson.

Finska kriget, alltså 1808-1809 års krig, nämner Karlsson som ett exempel på fiktion i serien. Kriget har utspelat sig i verkligheten, men det har inte de bakomliggande orsakerna som serien tar upp.

– I vår serie blir Finland inte en del av Ryssland 1809 för att Ryssland ville ha oss och för att Sverige förlorade mot dem. Det är istället Sverige som vill bli av med oss och som därför krigar mot Ryssland om vem som måste ta oss. Ryssland förlorar kriget och därför blir vi en del av dem.

De här osanna detaljerna tjänar också ett syfte.

– I dagens samhällsklimat, med alternativa fakta och allt vad det innebär, vill vi att tittaren själv ska fundera på vad som egentligen är sant.

Det här, fortsätter Karlsson, var till en början egentligen bara en biprodukt av hans manus.

– Jag skrev det av intresse för historia och humor.

Karlsson valde att spela in i Borgå

Borgåbördige Karlsson, som är utbildad medianom och jobbar på Yle X3M, skrev serien för produktionsbolaget Poolboy Productions. Tillsammans sålde de sedan konceptet till Svenska Yle.

Produktionen började sina inspelningar i Östersundom i Helsingfors den 8 juli. Måndagen den 15 juli intog de Borgå, där scener spelas in på Postbacken, i Levinska källaren och domkyrkan fram till den 17 juli.

– Jag var en gång på en bröllopsfest i Levinska källaren och kom ihåg att den skulle kunna passa bra som en gammal slottssal. På postbacken har jag sett en sommarteater och jag kom ihåg att där finns en snygg kaffestuga som vi kan använda som bar i våra inspelningar.

Ett matbord, Sveriges flagga på väggen.
Bildtext I Levinska källaren i Borgå utspelas alla slottsscener.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Visst uppskattar Karlsson också att få spela in en TV-serie i sin förra hemstad.

– Det är alltid roligt att få komma tillbaka till Borgå!

Fyra skådespelare delar på 92 roller

Produktionen består av sammanlagt cirka 30 personer, alla finlandssvenskar.

Anders Lönnfeldt är fotograf. Joel Rahkonen och Sonia Stenius (före detta Borgåbo) är producenter.

Riko Eklundh spelar berättare medan skådespelarna Emma Klingenberg, Dennis Nylund, Samuel Karlsson och Herman Nyby antar sig sammanlagt 92 olika roller under seriens gång.

Christoffer Strandberg gör också en sidoroll som Jörn Donner.

Skådespelaren Emma Klingenberg har 17 olika roller att bemästra.

– Jag spelar allt från neandertalare och stenåldersmänniska till mera moderna roller, så det är väldigt varierat. Just nu föreställer jag Gustav Vasas son Johan.

En kvinna som står framför en rosa dörr.
Bildtext Emma Klingenberg spelar sammanlagt 17 olika roller i mockumentärserien Finlands historia.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Klingenberg, som ursprungligen kommer från Jakobstad, medger att det är en utmaning att spela så många olika roller i en och samma produktion.

– Jag tänker bara att jag ska kasta mig in i det här och friskt byta mellan de olika karaktärerna. Jag försöker också hitta kännetecken och variationer mellan de olika rollerna så att det syns en skillnad mellan dem.

Vilken av rollerna som har varit den bästa kan Klingenberg däremot inte svara på.

– Alla har varit roliga att spela eftersom de inte är så vanliga roller. Jag menar, hur ofta får du till exempel spela neandertalare?

Och det är inte bara rollerna som har tilltalat Klingenberg under produktionen.

– Det har verkligen varit jätteroligt, förvånansvärt roligt. Hela gänget gör ett sådant otroligt jobb. Bilderna, kläderna och maskerna – ja, hela helheten fungerar. Man är verkligen inte ensam här.

Det som har varit underhållande för Klingenberg ska också resultera i underhållning för tittarna. Det är också för underhållningens skull som folk borde se serien, säger hon.

– Jag tror och hoppas att det här kommer att bli väldigt underhållande att titta på – och ibland behöver vi ju få ha det roligt.

17.7.2019: Hemvården i Borgå förändras igen och vi hör mer om en äventyrsvandring på Pellinge

20:44

Diskussion om artikeln