Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Senaste svensexan kostade 500 euro per person" - hur mycket skulle du betala för en möhippa eller svensexa?

Från 2019
Bildkollage, två personer som talat om svensexor och möhippor.
Bild: Privat / Rebecca Kjellman, Vili Rahkonen

Möhippor och svensexor ordnas för bruden och brudgummen inför bröllopet. Många satsar idag stort på upplevelsen, och i dag finns det till och med de som åker utomlands för att fira. Och det kan bli dyrt.

Det kan kosta flera hundra euro att åka utomlands och fira den blivande bruden eller brudgummen.

Vili Rahkonen, som har varit på svensexa tio gånger, spenderade mycket pengar på den senaste svensexan han deltog i.

- Den kostade ungefär 500 euro per person, men då ingick, flyg, boende och program.

Vili Rahkonen och de andra som deltog i svensexan åkte till Budapest och var borta i fem dagar för att fira en vän som skulle gifta sig.

Porträtt på Vili Rahkonen.
Bildtext Vili Rahkonen har varit på fyra olika svensexor utomlands.
Bild: Privat / Vili Rahkonen
Rebecca Kjellman.
Bildtext Rebecca Kjellman tycker att upp till 200 är en rimlig summa att spendera på en möhippa.
Bild: Privat / Rebecca Kjellman

Också Rebecca Kjellman och hennes vänner valde en utlandsresa. De firade nyligen en kompis möhippa i Köpenhamn. Hon berättar att man nog kommer långt på 150 euro per person. Dessutom beror priset också på hur många som deltar i möhippan.

- Vi var fem personer som delade på kostnaderna för bruden. Utöver de 100-150 euro per person som vi betalade för bruden så tillkom förstås våra egna kostnader.

Det är alltså inte helt ovanligt att en möhippa som sker utanför landets gränser kostar en hel del pengar.

Bättre möjligheter utomlands

Varför väljer då många att ordna möhippan eller svensexan utomlands? Det finns fler och bättre möjligheter utomlands att ordna en möhippa, tycker Rebecca Kjellman. I Vasa kan det till exempel vara svårt att hitta ett bra hostel till ett bra pris med rum för sex personer, något som Rebecca och hennes kompisar hittade i Köpenhamn.

Det som fick Rebecca och resten av möhippegänget att ordna möhippa utomlands var främst för att de visste bruden hellre skulle vilja det.

- Det var flera stycken från olika delar av Sverige och Vasa som skulle delta. Någon skulle ändå behöva resa, så då kändes det som ett bra alternativ att samlas i ett annat land.

Rebecca Kjellman berättar att det egentligen inte är mera att ordna om man ordnar möhippan utomlands.

- Det är ju ändå väldigt mycket som ska fixas och bokas, egentligen tror jag inte att det blir mera arbete. Om man är i Vasa måste man ju också boka någonstans att bo och ett ställe där man ska äta.

Också Vili Rahkonen som deltagit i många svensexor tycker att det finns många möjligheter utomlands och att det är spännande att se och göra nya saker.

Det finns möjligheter att göra andra saker utomlands än i Finland. Det finns också billiga flyg inom Europa och billigare boenden på flera ställen än i till exempel Helsingfors.

- Man behöver inte nödvändigtvis åka utomlands, men åtminstone att se en ny plats är trevligt. Man kan också åka till ett nytt ställe i Finland, säger Vili Rahkonen.

Kvinnor tillsammans
Bild: Unsplash/Ben White

Hur mycket får en möhippa eller svensexa kosta?

Vill man att så många som möjligt ska komma med så borde man diskutera priset och budgeten i tid, säger Vili Rahkonen.

- Om man bokar i ett tidigt skede är mycket av sakerna man betalar för förmånligare.

Vili Rahkonen berättar att han trots att han varit på fyra svensexor utomlands också har varit på billigare svensexor. Priset beror på vad man gör och hur länge man är borta.

- Om någon är yngre och studerar eller är i militären så är det inte möjligt för alla att betala lika mycket.

I de här fallen har till exempel de som varit i militären inte behövt betala lika mycket som de andra.

- Det viktiga är att så många som möjligt kan delta.

Vili Rahkonen berättar att så länge man planerar i förväg och verkligen ser över budgeten så behöver det inte kosta så mycket mera att åka utomlands än att stanna i Finland.

- Det är många som faller bort när det blir lite dyrare. Av ekonomiska skäl, eller om man har barn, kanske man inte har möjlighet att komma med, säger Rebecca Kjellman.

En hög med eurosedlar.
Bild: Mostphotos

Rebecca Kjellman berättar också att hon hört om andra som har betalat lika mycket för möhippor i Österbotten som de själva betalade i Köpenhamn.

- Jag tycker inte att prisskillnaden är så stor sist och slutligen. Det finns många billiga direktflyg och ungdomsrabatter att utnyttja.

Katri Pirinen är landschef på ett företag som säljer olika upplevelser, både till sådana som ordnar evenemang och som presenter. Hon berättar att de har frågat sina kunder om vilken summa de tycker är passlig att spendera på en möhippa eller svensexa. Medelsumman som människor är beredda att använda är ungefär 70-80 euro.

Katri Pirinen sitter vid ett bord med händerna och datorn framför sig, och ler in i kameran.
Bildtext Katri Pirinen berättar att medelsumman människor vill sätta på en möhippa eller svensexa är 70-80 euro.
Bild: Yle / Tintin Råholm

Vili Rahkonen tycker att budgeten för en svensexa kan vara allt från 50 euro och uppåt, beroende på hur mycket man är villig att spendera.

Rebecca Kjellman tycker inte heller det finns en övre gräns för priset på en möhippa. Priset beror mycket på hur många som deltar.

Man kan ju vara 15 personer och då är 150 euro per person kanske för mycket, säger hon.

- Om man vill ha med så många som möjligt så borde det ändå vara en rimlig summa.

Rebecca Kjellman tycker att allt mellan 50 och 200 är en okej summa att använda på en möhippa.

- Det finns inget rätt eller fel. Man ska inte tänka att en möhippa blir för billig för att man bara betalar 50 euro per person. Man ska ju göra det som bruden tycker om. Det är ju mera det att man har vännerna runt sig och har roligt.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln