Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Europacuplottningen: Dicken får jaga ny framgång med start i Britas – HIFK:s herrar inleder sitt första euroäventyr på 30 år på hemmaplan, damerna reser till Nederländerna

Från 2019
Filip Söderlund firar mål.
Bildtext Dicken föll ut med minsta möjliga marginal i Challenge Cup förra säsongen.
Bild: Riku Laukkanen / Handbollsförbundet

Lottningen för Europacuperna i handboll gick av stapeln i dag. I Challenge Cup får Dicken besök av den skotska klubben Livingston HC från Edinburgh medan den österrikiska klubben Bregenz Handball gästar HIFK:s herrar. Finska mästarna på damsidan åker däremot i september till Nederländerna där de möter H.V. Quintus i EHF Cupens första omgång.

Utöver Cocks, som deltar i Champions League, kommer alltså tre finländska lag att spela Europacupmatcher i höst.

Damernas EHF Cup äventyr inleds i september medan herrarnas Challenge Cup kör igång i oktober.

Dickens herrar tog sig i fjol ända till kvartsfinal i handbollens Challenge Cup. Alla chanser fanns att gå längre än så men de fick till slut se sig besegrade med uddamålet i dubbelmötet mot Madeira Andebol SAD.

I år är en ny chans.

– Hårda internationella matcher tänder såväl laget som föreningen. Att spela inför fullsatta läktare i Britas är en väldigt fin erfarenhet, vilket vi fick erfara många gånger under den gångna säsongen, kommenterade Dickens kapten Joacim Broman beslutet att delta i Challenge Cup i år igen.

Dicken får också inleda kommande säsongs euroäventyr på hemmaplan. Det första mötet mot Livingston HC spelas i Britas under det första veckoslutet i oktober. Returmötet spelas en vecka senare i Edinburgh, Skottland.

– Laget fick bra känsla för europacupmatcher förra säsongen och det är fint att vi kan fortsätta på den vägen. I och med det får vi säkert mersmak till kommande säsong, sade chefstränaren Björn Monnberg tidigare i sommar på klubbens webbplats

Första Europacupmatcherna på 30 år

HIFK:s herrar fick också chansen att delta i Challenge Cupen tack vare sin position i FM-ligan den gångna säsongen.

Bregenz Handball kommer till Helsingfors för det första mötet likaså den första helgen i oktober och sedan reser HIFK till Österrike veckan därpå.

HIFK:s herrar har inte deltagit i europacupspel sedan säsongen 1989-90.

Tufft motstånd för damerna

HIFK:s damer spelade förra säsongen i EHF Challenge Cup där de mötte SPR Pogon Szczecin. I år möter de H.V. Quintus i den första omgången av EHF Cupen.

Damerna reser i september till Nederländerna för att ta sig an det stentuffa motståndet.

H.V Quintus föll i fjol ut i Challenge Cupens semifinal mot just HIFK:s tidigare motståndare Pogon. Året före det tog sig Quintus ända till kvartsfinal.

HIFK har inte ännu en enda gång tagit sig vidare från det första mötet i Europacup-sammanhang

Samtliga matchpar i damernas och herrarnas EHF Cup och Challenge Cup hittas här.

Nico Rönnberg i Cocks.

Tufft motstånd väntar för Cocks i Champions League – här är grupperna

Möter bland annat Sävehof, Sporting och Bidasoa Irun.

Diskussion om artikeln