Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu är det klart - Ursula von der Leyen tar över som kommissionsordförande efter Jean-Claude Juncker

Från 2019
Blivande kommissionsordföranden Ursula von der Leyen (t.h.) gratuleras av gröna gruppledaren Ska Keller.
Bildtext Ursula von der Leyen gratuleras av gröna gruppledaren Ska Keller. De gröna valde att rösta mot von der Leyen.

Europaparlamentet backar upp Ursula von der Leyen som ny kommissionsordförande. von der Leyen blir den första kvinnliga kandidaten att tillsättas som kommissionsordförande.

Strasbourg

Parlamentet röstade för von der Leyen med rösterna 383-327. Enligt EU:s regler måste en majoritet av parlamentarikerna stöda ordförandekandidaten för att denna ska kunna utses.

Det krävdes minst 374 röster för att bilda en majoritet i det nya parlamentet. Det här innebär att von der Leyen segrade med endast nio rösters marginal.

von der Leyen backades upp av parlamentets borgerliga grupp EPP och mittengruppen Renew Europe.

En majoritet av den socialdemokratiska gruppen röstade också för von der Leyen, men gruppen förblev splittrad.

Omröstningen var sluten, vilket innebär att det inte på ett tillförlitligt sätt går att ta reda på hur de enskilda ledamöterna röstat.

"De tuffaste veckorna i mitt politiska liv"

Ursula von der Leyen säger att de gångna två veckorna varit de tuffaste i hennes politiska liv.

Hon lyftes fram som en svart häst i början av juli efter att förhandlingarna mellan medlemsländerna hade låst sig.

von der Leyen kommenterade den knappa majoritet genom att konstatera att hon för två veckor sedan inte hade något stöd i parlamentet och att hon är nöjd över att ha lyckats forma en EU-vänlig koalition i parlamentet.

von der Leyen lämnar den tyska politiken

von der Leyen är den mest långvariga ministern under Angela Merkels period som förbundskansler. Sedan år 2013 har hon verkat som försvarsminister.

I början av juli utsågs hon till kandidat för ordförandeposten av Europeiska rådet som företräder medlemsländernas regeringar.

von der Leyens politiska bana har kantats av politiska skandaler.

Ett utskott i den tyska förbundsdagen utreder som bäst frågan om utomstående konsulter som von der Leyens ministerium har anlitat under de senaste åren.

von der Leyen har meddelat att hon lämnar uppdraget som minister oberoende av vad som händer i kvällens omröstning.

Tillträder som kommissionsordförande i november

von der Leyen tar över som kommissionsordförande i november efter luxemburgaren Jean-Claude Juncker som verkat som kommissionsordförande sedan 2014.

von der Leyen blir den första kvinnliga kandidaten som väljs till kommissionsordförande.

I ett tal till parlamentet sade von der Leyen att sammansättningen i hennes blivande kommission kommer att vara jämställd till hundra procent.

Hon säger att hon inte kommer att tveka med att kräva nya förslag på kommissionärer av medlemsländerna om det inte annars går att få till en jämn könsfördelning i kommissionen.

En del av ett större utnämningspaket

Utnämningen av Ursula von der Leyen är en del att ett större utnämningspaket som medlemsländerna och de politiska grupperna i parlamentet enades om i i början av juli.

I paketet ingår förutom posten som kommissionsordförande även jobbet som chef för Europeiska centralbanken, ordförandeskapet för Europeiska rådet, jobbet som hög utrikespolitisk representant för EU samt talmansuppdraget i Europaparlamentet.

Om parlamentet hade förkastat von der Leyens kandidatur är det möjligt att också andra delar av utnämningspaketet hade rivits upp.

Diskussion om artikeln