Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Äldrevården tvingas på knä när sommarvikarierna inte räcker till – “värsta sommaren någonsin” i Åbo, men i Borgå ser läget nu ljusare ut

Från 2019
Uppdaterad 17.07.2019 08:24.
yleiskuva
Bildtext Närvårdaren Johanna Bäckman trivs på sitt sommarjobb på Äppelbackens servicecenter i Borgå, men vet hur stressigt det kan bli om någon i personalen blir sjuk under sommaren.
Bild: Mikko Koski / Yle

Stressiga arbetspass, sårbarhet för sjukdomsfall och arbete som samlas på hög. I flera kommuner längs kusten är bristen på sommarvikarier inom äldrevården fortfarande stor. Men efter några tuffa veckor verkar enträget rekryteringsarbete också bära frukt.

– Det är den värsta sommaren jag någonsin upplevt. Redan i fjol hade vi svårt att hitta vikarier, men i år är läget betydligt värre, säger Anne Vuorinen, chef för äldrevårdens öppna tjänster i Åbo.

Svenska Yle inför semestrarna kartlade behovet av närvårdare och sjukskötare inom äldrevården talade siffrorna sitt tydliga språk. Till exempel i Åbo letade man desperat efter ytterligare omkring 70 sommarvikarier för hemvården och serviceboende.

– Våra behov här i Åbo är fortfarande de samma. Svårast har det varit att hitta utbildade närvårdare. Vi har anställt en del studerande men de räcker inte alls för att fylla platserna, säger Vuorinen.

Krävs flexibilitet och pusslande

I Borgå letade man ännu i maj efter 15 närvårdare för sommarvikariat inom hemvården.

– Då var det verkligen kris och också juni var en dålig månad. Men från och med juli ser vi en ljusning eftersom vi har fortsatt aktivt med rekrytering hela sommaren. Vi har kunnat anställa folk de senaste veckorna delvis för att vi har marknadsfört oss på vårdutbildningar, säger Krister Lindman, hemvårdens tf. servicechef i Borgå.

Han syftar på att Borgå äldreservice under våren besökte vårdutbildningar för att presentera sig som arbetsgivare och berätta om jobbet inom äldrevården.

Henkilökuva
Bildtext Krister Lindman säger att Borgå för första gången varit tvungen att hyra in personal från privata företag under en längre period för att täcka behoven.
Bild: Mikko Koski / Yle

Även om situationen stabiliserat sig i Borgå krävs det att personalen är flexibel med arbetsscheman och extrauppgifter under sommarmånaderna.

– Vi har fått pussla enormt mycket för att kunna erbjuda den vård våra kunder har rätt till, säger Lindman.

Vårdfacket Tehys årliga enkät visar att 93 procent av de tillfrågade arbetsgivarna inom äldrevården har haft svårt att hitta vikarier under perioden maj till september i år. Svårigheterna är större än inom social- och hälsovårdssektorn överlag där 80 procent påtalade liknande problem.

Måste fokusera på det viktigaste

Närvårdaren Johanna Bäckman jobbar för tredje sommaren inom äldrevården i Borgå. Hon trivs med jobbet på Äppelbackens servicecenter som erbjuder hemvård åt de äldre som hyr en lägenhet i centret.

Henkilökuva
Bildtext Närvårdaren Johanna Bäckman tittar in hos Margareta Björkqvist som bor på Äppelbackens servicecenter i centrala Borgå.
Bild: Mikko Koski / Yle

Hon tycker sommaren gått rätt så bra hittills, men vet också hur sårbart systemet är om någon i personalen blir sjuk.

– Vi ska vara 6–7 vårdare på morgonen. Om vi är bara 4–5 personer på plats så måste jag göra också en annan persons arbete. Då hinner man inte göra precis allt, utan bara det viktigaste: vi ger kunderna morgonmål, klär på dem, ger mediciner och så vidare, säger Johanna Bäckman.

Hur bestämmer man vad som väljs bort?

– Man måste prioritera det som är viktigt, framför allt mediciner och till exempel om någon behöver insulin. Man får lämna bort småstädning i köket, att bädda sängen eller öppna gardinerna. Och så hinner vi umgås mindre med de boende.

Hur känns det?

– Jag tar en kund i taget och så gör jag mitt bästa, säger Bäckman.

Borgå: Privata tjänster tätar hål i schemat

I Borgå har man åtgärdat bristen på vikarier också genom att hyra in personal. Tre personer från privata vårdföretag jobbar varje vardag inom hemvården för att få schemat att gå ihop.

– Det är första sommaren vi har blivit tvungna att göra det, så det är exceptionellt. Tidigare har vi bara köpt in strödagar. Det är klart att det blir lite dyrare för kommunen, säger Krister Lindman, hemvårdens tf. servicechef i Borgå.

Den ordinarie personalen har fått hjälpa till med dagligt arbete som annars skulle bli ogjort.

– Vi använder våra sjukskötare också inom grundvården. De utför förstås sina vanliga uppgifter som till exempel medicinförändringar eller blodprov, men mindre akuta saker måste de göra senare, förklarar Lindman.

Helsingfors: Tredjedel av behoven på plats

I Helsingfors letade man i maj efter ytterligare sammanlagt 150 närvårdare och sjukskötare för sommarvikariat inom hemvården och serviceboende.

Rekryteringen till Helsingfors social- och hälsovårdstjänster omorganiserades i juni, vilket gör det svårare att få en överblick av de nuvarande behoven. Rekryteringen sköts nu av företaget Seure som ägs av bland annat Helsingfors stad.

– Vi har lyckats anställa 50 närvårdare på kort tid, uppger Heini Valtonen på Seure.

Behovet av vikarier torde alltså fortfarande vara kring 100 personer.

yleiskuva
Bildtext Semestertider kräver att den vårdpersonal som är på jobb är flexibel och tar sig an extrauppgifter.
Bild: Mikko Koski / Yle

Raseborg: Extra svårt att hitta sjukskötarvikarier

I Raseborg kunde man inför sommaren inte uppge exakt hur många vikarier som saknades inom äldrevården eftersom rekryteringen var i full gång. Men det är tydligt att det blev en tung sommar.

– Det har varit ganska kärvt. Det har krävt både pusslande och samarbete från vår personals sida, men vi har fått det att rulla. Vi har flyttat runt personal och på det viset har alla dragit sitt strå till stacken, säger Kirsi Ala-Jaakkola, chef för äldreservice i Raseborg.

Hon uppger att det har varit speciellt svårt att hitta sjukskötare för sommarvikariaten.

Åbo: Andra branscher lockar mer

I Åbo är behoven på samma skriande nivå som strax före semesterperioden. En orsak till att det varit svårt att hitta utbildade närvårdare är att de verkar söka sig till andra branscher.

– Arbete inom äldrevården tycks inte riktigt intressera närvårdare överlag. De söker sig till andra branscher eller utbildar sig vidare. Det verkar som om många söker sig till butiksarbete där det finns mycket jobb åtminstone här i Åbotrakten. Lönen är ungefär densamma, om inte bättre, och det personliga ansvaret är inte alls lika stort som inom vården, säger Anne Vuorinen, chef för äldrevårdens öppna tjänster i Åbo.

Vasa: Kunde genast anställa tio personer

För två månader sedan var det akuta vikariebehovet inom äldrevården i Vasa omkring 20 personer. Behovet av närvårdare är fortfarande stort.

– Tio närvårdare skulle vi behöva nu genast, dem skulle jag anställa på rak arm. Vi skulle också behöva några sjuksköterskor, säger Niina Kujanpää, som arbetar med rekrytering inom social- och hälsovården i Vasa.

– Vi kan konstatera att vi inte lyckades rekrytera all den personal vi hade behövt under den här sommaren. Det innebär förstås att vår ordinarie personal får göra mer, och så har vi försökt få inhoppare att göra flera turer för att få det att gå ihop, tillägger hon.

Diskussion om artikeln