Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Därför luktar det illa vid Viks naturskyddsområde - närliggande vattenbassäng är full av sopor

Från 2019
Uppdaterad 17.07.2019 16:50.
Skräp som ligger i vattnet med gräs i bakgrunden.
Bildtext Så här ser det ut bara några tiotals meter från Viks naturskyddsområde.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Den första utsikten man möts av då man besöker Viks naturskyddsområde är en bassäng fylld med illaluktande sopor. Miljöinspektören tror ändå inte att det finns någon risk för den intilliggande naturen.

Längs Viksvägen mot naturskyddsområdet är det svårt att inte reagera på den starka lukt som kommer från de båda avfallshanteringsstationerna som ligger alldeles intill området.

I den norra ändan av naturskyddsområdet finns en dagvattenbassäng. När Yle Huvudstadsregionen besökte området låg det avsevärda mängder sopor i bassängen.

En dagvattenbassäng fylld med skräp.
Bildtext Så här såg det ut när Yle Huvudstadsregionen besökte området.
Bild: Yle / Lukas Rusk

En del skräp fanns också i den närliggande bäcken. Det enda som skilde naturskyddsområdet från soporna var ett stängsel.

Det finns stränga regler på att avfallshanteringen måste ha allt avfall övertäckt eller inomhus

Enligt Petri Puttonen som är miljöinspektör vid staden är det Helsingfors byggtjänst Stara som har ansvaret för upprätthållandet av bassängen.

- Det är frågan om en dagvattenbassäng och under vintrarna används den även som en plats dit staden för snö från snösmältningen. Den största delen av soporna har antagligen kommit med snön, säger Puttonen.

Petri Puttonen med skog i bakgrunden.
Bildtext Petri Puttonen tror inte att bassängen utgör någon risk för naturen.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Enligt honom utgör bassängen ingen risk för det intilliggande naturskyddsområdet.

- Avfallsstationerna har inte miljötillstånd att ta emot någon form av industriellt eller kemikalieavfall så det finns ingen risk för att den typen av skadliga ämnen skulle läcka ut i naturen från bassängen.

Det är ändå möjligt att en del av soporna kan blåsa över på naturskyddsområdet, men Puttonen säger att det inte utgör någon större risk.

En bäck med ett stängsel i bakgrunden. Bakom stängslet ligger en avfallshanteringsstation.
Bildtext Så här långt från naturskyddsområdet ligger bassängen.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

- De sopor som finns i vattnet blåser inte så enkelt iväg. Men det är på Staras ansvar att städa upp soporna i bassängen. Kommer det skräp från avfallshanteringsstationerna in på naturskyddsområdet är det också på deras ansvar att städa det, förklarar Puttonen.

Sedan Puttonen gjorts medveten om soporna i dagvattenbassängen har han tagit kontakt med Stara för att bassängen ska städas upp.

Kring avfallsstationerna flyger det en stor mängd fåglar, som letar efter mat bland soporna. Utgör det någon risk för naturen, om de för med sig skräp in på naturskyddsområdet?

- Jo, det kan det göra och därför finns det stränga regler på att avfallshanteringen måste ha allt avfall övertäckt eller inomhus, men naturligtvis kan det ändå hända att fåglarna kommer åt något på området, säger Puttonen.

Två änder sitter på en bit skräp i en damm.
Bild: Yle / Petter Blomqvist

Diskussion om artikeln