Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps utfall mot kongresskvinnorna fördöms i kongressen - nu hoppas en del på riksrätt

Från 2019
Uppdaterad 17.07.2019 07:52.
Representanthusets demokratiska majoritetsledare Nancy Pelosi omgiven av reportrar strax före omröstningen om resolutionen mot Trump.
Bildtext Nancy Pelosi igen i hetluften. Här omgiven av reportrar strax före resolutionsomröstningen. Nu tvingas hon ta ställning till riksrätt mot presidenten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det amerikanska representanthuset fördömer president Trumps uttalanden mot fyra demokratiska kongresskvinnor som rasistiska. Bara fyra republikaner valde att rösta för resolutionen där Trumps Twitter-inlägg fördöms.

Samtidigt har det första försöket att ställa president Trump inför riksrätt inletts. Republikanerna rasar, också många demokrater är tveksamma.

Representanthusets demokratiska majoritet räckte till för ett fördömande av presidentens twitter-angrepp på fyra kongresskvinnor.

En majoritet av representanterna, 240 mot 187, röstade för.

"Trumps resultat: Ökad rädsla och hat"

Resolutionen fördömer Trumps rasistiska kommentarer som sägs ha legitimerat och ökat rädslan och hatet mot nya och färgade amerikaner.

President Trump under ett möte i Vita huset på tisdagen.
Bildtext President Trump under ett möte i Vita huset på tisdagen.
Bild: EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL

Presidenten får kritik för att säga att immigranter och asylsökare invaderar landet.

Uttalandet kommenterar också uttalandet om att immigranter, eller sådana som ser ut som sådana i presidentens ögon, borde ”återvända till platsen de kom ifrån”. Det uttalandet riktade Trump mot fyra kvinnliga medlemmar av Representanthuset.

Total oenighet mellan demokrater och republikaner

Presidentens tweet och efterföljande kommentarer har av demokraterna ansetts som ett osedvanligt angrepp från presidenten mot de folkvalda och hela den demokratiska idén.

Republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell förnekade på måndagen att presidenten skulle vara rasist. Också McConnell anser det viktigt att kritisera de fyra kongresskvinnorna för deras uttalanden som sägs visa att de hatar USA och är socialister.

McConnells enda eftergift var att säga att det skulle vara bra om de retoriska övervarven skulle minska på alla håll. Då skulle man också få mera kraft i den ideologiska diskussionen.

Hätsk stämning i kongressen

Republikanerna skullle möta presidenten på tisdag eftermiddag, men mötet ställdes in i sista stund. Resolutionen kommer knappast att behandlas i senaten, som har republikansk majoritet.

Men i Representanthuset segrade demokraterna med 240 röster mot 187. Fyra republikaner röstade med majoriteten.

Behandlingen av resolutionen blev tidvis hätsk och tog mycket tid. Republikanerna beskyllde talmannen Nancy Pelosi för att överskrida parlamentarisk sedvänja då hon beskrev Trumps twitter-inlägg som "rasistiska" under sitt tal.

De fick rätt och Pelosi fick en tillrättavisning. För trots att beskrivningen "rasistisk" används i själva resolutionen, så fick den inte användas i tal. .

President Trump själv kommenterade senare resolutionen på Twitter och han valde att betona den republikanska enigheten i frågan. Det vill säga det faktum att 187 av de republikanska ledamöterna röstade nej till fördömandet.

Han var också nöjd med att Pelosi fått en tillrättavisning under representanthusets session.

Trump kritiserade också - än en gång - de fyra demokratiska kongresskvinnorna som bråket handlar om.

"Om ni verkligen vill se uttalanden, så se på de vidriga saker som dom sade om vårt land, Israel och mycket annat. De är nu de synligaste demokratiska representanterna för bitterhet och hat", skrev Trump.

"Går inte att rösta om alla uttalanden"

Från republikansk sida ansåg man att det inte går att rösta om alla uttalanden som enskilda personer har gjort. Också från "andra sidan" sägs mycket som kan ifrågasättas.

Kongressledamöterna Ilhan Omar (längst till vänster), Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley under sin gemensamma presskonferens.
Bildtext De fyra kongresskvinnorna som Trump angripit höll en presskonferens på måndagen. Ilhan Omar (längst till vänster), Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley (vid mikrofonen).
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Hela konflikten de senaste dagarna har handlat om de fyra kongresskvinnornas uttalanden som betecknas som USA-fientliga och Israelkritiska.

Presidentens tweet på söndagen gjorde det ändå till en fråga om etniskt ursprung och hudfärg.

Riksrätt nästa?

Omedelbart efter omröstningen i representanthuset startade en riksrättsprocess mot president Donald Trump.

Den demokratiska kongressledamoten Al Green läste upp en lång text som angrep presidentens politik och de senste dagarnas rasistiska uttalanden.

Texten utmynnade i ett krav på riksrättsförfarande som inte omedelbart behandlades eller kommenterades.

Kongressledamöterna Al Green (till vänster) och Rashida Tlaib höll en presskonferens utanför Kapitolium om Greens initiativ till riksrättsförfarande mot Trump.
Bildtext Kongressledamöterna Al Green (till vänster) och Rashida Tlaib höll en presskonferens utanför Kapitolium om Greens initiativ till riksrättsförfarande mot Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

Republikanerna motsätter sig förstås en juridisk process mot presidenten. Enligt dem och presidenten är han frikänd av specialåklagaren Robert Mueller.

Frågan om riksrätt splittrar det Demokratiska partiet. De yngre demokratiska representanterna arbetar för ett åtal.

Det anses också vara en orsak till att presidenten angriper dem. Men de äldre kongressledamöterna är mer försiktiga. Det finns en risk för att presidenten skulle vinna ett domstolsförfarande. Enligt Nancy Pelosi är en sådan process splittrande för landet.

Nu måste representanthuset bestämma hur man går vidare. De kan gå till omröstning om riksrättsförfarande, men de kan också förhala processen genom att bordlägga frågan eller delegera den till något utskott.

Alexandria Ocasio-Cortez vid mikrofonen, omgiven av Rashida Tlaib (längst till vänster), Ilhan Omar och Ayanna Pressley (till höger) under måndagens presskonferens.

De fyra i kongressen: Presidentens rasism ska inte få distrahera oss

Presidenten får mothugg från angripna kongressledamöter.

Diskussion om artikeln