Forskare har hittat ätarceller utanför hjärtat som tros kunna bota en del hjärtsjukdomar
Det kanadensiska University of Calgary har hittat en ny typ av makrofager eller ätarceller som är en del av immunsystemet. Den speciella GATA6+-cellen hjälpte till att reparera ett skadat hjärta hos en mus.
Cellen hittades i en vätska som fanns i det skadade hjärtats hjärtsäck. Samma celler har hittats i hjärtsäckens vätska hos ett skadat människohjärta. Forskare tror att fyndet kan möjliggöra nya vårdformer till en del hjärtsjukdomar.
De nyupptäckta celltypen kallas för GATA6+. Cellen är en underkategori av vita blodkroppar som innehållet proteinet GATA6.
Då en människas organ får skador kan kroppen reparera sig på två olika sätt. Antigen med hjälp av blodkroppar eller organens inre celler.
Blodkroppar kan städa bort, fagocytera, döda celler från det skadade området eller utsöndra cytokiner, dvs kalla nya celler till platsen för att ersätta gamla men också för att bekämpa bakterier och virus.
GATA6+-celler kan hjälpa ett skadat område utan blodomloppets hjälp.
Enligt tidningen Tekniikan maailma som var först ute med nyheten har hjärtläkare aldrig tidigare undersökt ifall cellerna utanför hjärtat kan reparera ett hjärta.
Till skillnad från människans andra organ har hjärtat en begränsad förmåga att reparera sig själv. Därför är hjärtsjukdomar en vanlig dödsorsak hos människor.
I framtiden kan det bli möjligt för ett skadat hjärta att reparera sig självt
Om 20-30 år kanske hjärtat kan hela sig självt.