Hoppa till huvudinnehåll

Sport

ST: NHL-expansionslaget Seattle har valt sin lagarkitekt – Carolinas tidigare klubbchef får jobbet

Från 2019
Ron Francis fungerade tidigare som Carolinas klubbchef.
Bildtext Ron Francis fungerade tidigare som Carolinas klubbchef.
Bild: ZUMA Press / Alamy / AOP

Ron Francis som tidigare har fungerat som Carolinas general manager ska snickra ihop Seattles NHL-lag. Seattle gör entré i ligan hösten 2021 och laget kommer sommaren innan att bildas i expansionsdraften. Francis som är alla tiders poängligafemma i NHL fick för ett år sedan sparken i samband med att Carolina bytte klubbägare.

Det är The Seattle Times som avslöjar att Seattles val har fallit på Francis. Enligt tidningen ska det handla om ett mångårigt kontrakt, möjligtvis femårigt.

Ken Holland (Edmonton), Kelly McCrimmon (Vegas) och Steve Yzerman (Detroit), som i somras har tagit över andra NHL-klubbar, uppges ha varit tänkbara kandidater innan de fattade sina beslut.

Draftade Aho och värvade Teräväinen

Den 56-årige Francis fungerade under fyra säsonger (2014–18) som general manager för Carolina men fick sparken våren 2018 i samband med ett ägarbyte.

Det blev inget slutspel för Carolina under Francis tid i klubben. Den första säsongen (2018–19) under den nya klubbledningen resulterade i en plats bland de fyra bästa, delvis med hjälp av den stabila grund av unga spelare som Francis rekryterat.

Under Francis era i Carolina knöts många finländare till klubben: Teuvo Teräväinen och Aleksi Saarela genom spelaraffärer samt Sebastian Aho, Janne Kuokkanen, Eetu Luostarinen, Eetu Mäkiniemi och Ville Räsänen i NHL-drafter.

Seattle blir NHL:s 32 lag

Seattle inleder sin NHL-era hösten 2021 och kommer om två år att värva ihop sitt lag i expansionsdraften. NHL utvidgades senast inför säsongen 2017–18 då Vegas direkt och sensationellt tog sig till Stanley Cup-finalserien.

I NHL:s poängligastatistik är Francis femma med 1 798 poäng på 1 731 matcher. Francis gjorde 22 NHL-säsonger i Hartford, Pittsburgh, Carolina och Toronto.

Francis förväntas presenteras av Seattle senare denna vecka.

Diskussion om artikeln