Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över tusen vrak ligger på våra havsbottnar – kan innehålla olja och andra farliga ämnen

Från 2019
Uppdaterad 17.07.2019 12:33.
Dykare vid vrak
Bildtext Bilden är tagen från en perfekt bevarad hjulångare från tsartiden som hittades utanför Sibbo.
Bild: Handout / Sami Paakkarinen

Inom Finlands territorialvatten finns det över 1000 skeppsvrak som kan skada miljön. Finlands miljöcentral har satt i gång ett forskningsprojekt som ska kartlägga var vraken finns och hurdan skada de kan göra.

En risk med gamla och rostiga skeppsvrak är att olja kan börja läcka ut i havet. I största delen av de 1300 vraken som ligger på våra havsbottnar finns det olja.

Förutom att avlägsna olja kommer man också att undersöka ifall det finns andra farliga ämnen i vraken, så som kvicksilver.

- Vi har experter som för tillfället undersöker vilka miljöriskerna med vraken och ammunition och explosiva ämnen som dumpats i havet, säger utvecklingschef Jorma Rytkönen vid Finlands miljöcentral i ett pressmeddelande.

Sjömärken på havet vid ett smalt sund.
Bild: Yle/ Axel Nurmio

En del av regeringens miljöprogram 2019-2023

Projektet är en del av Miljöministeriets program för att effektivera vattenskyddet genom att bland annat restaurera sjöar och bekämpa oljeutsläpp från vrak. Målet med projektet är att förbättra Östersjöns och inlandsvattnens tillstånd.

Exakt hur man kommer att tömma vraken på olja och andra farliga ämnen är inte ännu klart. Varje vrak analyseras skilt.

Oljan kan börja läcka ut till exempel då vrakets tankar rostar sönder. Miljöcentralen vill förebygga oljeläckage i Östersjön.

Tanken är att börja avlägsna olja från vraken i början av nästa år, när utredningen är gjord.

Diskussion om artikeln