Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Han går från Spanien till Finland och tillbaka - med 1000 sandkapslar som rest till rymden

Från 2019
Uppdaterad 17.07.2019 21:19.
Jean-Francois Aillet vandrar 15 000 kilometer genom Europa - Spela upp på Arenan

En solbränd äldre man i randig skjorta sitter i Ingå hamn en solig onsdagsmorgon. Bredvid sig har han en stor kärra dekorerad med vimplar och flaggor. Mannen heter Jean-François Aillet och han är vandrare, konstnär och ingenjör.

Aillet kommer från Bretagne i Frankrike och är på rundvandring genom Europa. Nu väntar han på att hamncaféet ska öppna så han får sitt morgonkaffe.

- Fyra år har jag vandrat för att dricka en kopp kaffe i Ingå, skrattar han.

Vagnen Jean-Francois Alliet går med
Bildtext Aillet är lite över halvvägs på sin rutt runt Europa. Från Helsingfors bär det av till Baltikum.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Men Aillet vandrar också för ett monument med 7 000 kapslar sand från alla hörn i världen, ett bibliotek för kommande generationer.

Sand från en meteorit

Aillet började samla in sand för femton år sedan. Folk från olika håll i världen har skickat sand till Aillet och en bild på sig själva när de samlar in den.

Att samla just sand har flera tankar bakom sig.

- När man samlar sand tittar man ner på jorden, man blir medveten om den. Sanden är viktig för oss. Små barn leker i sandlådan och på begravningar häller man sand över kistan.

När vandringen är över och alla 7 000 kapslar av sand är insamlade kommer de att spridas ut runt ett monument som Jean-François Aillet själv har designat. Han är ingenjör till utbildningen.

En detalj på Jean-Francois Alliets vagn
Bildtext Expeditionen börjar och slutar i Spanien nära det berömda målet för pilgrimsvandring, Santiago de Compostela.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Monumentet ska bestå av en pelare med vatten som stiger och sjunker i takt med tidvattnet. Runt pelaren kommer sandkapslarna att placeras i marken under skyddande glas. Vid varje kapsel kommer det att stå varifrån den kommit.

Samlingen kan en dag ha också ett vetenskapligt värde. Klimatförändringen får havsnivåerna att stiga, vilket kan leda till att många sandstränder förstörs och sanden försvinner ner i havet.

- Monumentet blir ett bibliotek med sandarter från hela världen för de kommande generationerna, säger Aillet.

Käppen Jean-Francois Alliet går med
Bildtext Jorden och sanden spelar en central roll i Aillets projekt. På vandringsstaven graveras namn på ställen han besökt.
Bild: YLE / Linus Westerlund

I kuben som Aillet har med sig på vandringen finns 1 000 kapslar sand. Utöver sanden från olika håll i världen finns där sand från en meteorit som föll ner på jorden i USA på 1800-talet.

Aillet känner en fysiker på ett laboratorium Orléans i Frankrike som hade tillgång till en del av meteoriten. Han skickade stoft från meteoriten till Aillet.

Sandens resa upp i rymden

En dag erbjöd sig en fransk astronaut, Jean-François Clervoy, att ta med Aillets sandsamling till rymden. För fem år sedan åkte lådan upp i ett rymdskepp under ett av Europeiska rymdorganisationen, ESA:s, uppdrag.

Också färden upp i rymden har en symbolik.

- Man planerar att åka till mars medan vår egen planet, vårt hem, förstörs. Det är galet, säger Aillet.

Vagnen Jean-Francois Alliet går med
Bildtext En fransk astronaut tog med sig lådan med sandkapslarna upp i rymden. Bilderna på sidan av kärran berättar om expeditionen.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Tjänsten som astronauten gjorde för Jean-François Aillets projekt kändes så stor att han i sin tur beslöt sig för att ge något vidare.

Så föddes idén till vandringen genom Europa. Den ska hjälpa att förklara projektet med sanden.

- Jag gör inte den här vandringen för mig själv, utan för andra. Jag skuffar den här sanden framför mig i kärran som en mamma skuffar sitt barn i en barnvagn.

Sov ute i 15 minusgrader

Resan började på hösten 2016 i staden Muxia i Spanien, som ligger nära det berömda målet för pilgrimsvandring, Santiago de Compostela.

Därifrån har Aillet vandrat längs med Europas västkust upp till Norden. Etappen mellan Oslo och Uppsala gick han på senhösten och vintern.

Vagnen Jean-Francois Alliet går med
Bildtext Den 120 kilogram tunga kärran har han skuffat framför sig till och med genom snö.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Aillet knuffade kärran i snön och sov ute varje natt, trots att det ibland var uppemot 15 minusgrader ute.

- Jag har en sovsäck och presenning från den franska militären och sovsäcken tål till och med minus 20 grader, förklarar Aillet.

Nästa vinter kommer han att hålla paus i Leipzig och lämna vandrandet till de varmare årstiderna.

- Jag är 58 år gammal och måste ta hand om min hälsa, säger Aillet.

Resan fortsätter sedan ner till Italien, över till Sardinien och vidare tillbaka till Spanien och Portugal. Om allt går enligt planerna är Aillet tillbaka där han började i slutet av år 2021.

Få bekymmer på vägen

Aillet har inte bråttom på sin resa. Han stannade länge i Uppsala och en vecka i Åbo. Mötena med människor är viktigt för honom.

- Det har varit underbart att möta människor. Jag har inte stött på några som helst bekymmer, säger Aillet.

Jean-Francois Alliet bredvid sin vagn
Bildtext Aillet har inte bråttom, utan vandringen handlar om möten med människor.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Ibland möter han på poliser som undrar vad han är för en typ som sover ute. Men då de förstått vad det handlar om har poliserna i alla länder behandlat honom väl.

- Jag pekar på bilden med astronauterna och säger att jag går en vandring i samarbete med Europeiska rymdorganisationen. De lämnar mig direkt i fred, skrattar Aillet.

Två poliser och en polishund poserar tillsammans med en vagn där det står Expedition Baltica Atlantica.
Bildtext Jean-François Aillet har bara positiva erfarenheter av polisen. På bilden poserar två poliser med Aillets kärra.
Bild: Jean-François Aillet

Aillet bekymrar sig inte heller över brott eller stölder.

- Jag har militärutbildning så jag vet hur man ska handskas med problematiska situationer om sådana skulle uppstå.

Bidrag i form av sand och pengar

Aillet finansierar resan med bidrag från olika håll. Han har en månadsbudget på 500 euro och ett konto där vem som helst kan stödja vandringen.

Dessutom är det ännu över 5 000 sandprov kvar att samla. Aillet har redan några sandprov från Finland, bland annat Lappland, men han vill gärna ha fler.

- Ni har ju en massa sjöar och öar här i Finland, så det finns en massa sand.

Sandproverna Jean-Francois Alliet har med sig
Bildtext Aillet hoppas att också finländare ska skicka sand till honom.
Bild: YLE / Linus Westerlund

På Jean-François Aillets webbplats finns mera information om hans projekt och instruktioner på engelska och franska om hur man kan delta i sandinsamlingen.

Diskussion om artikeln