Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ärkebiskop Tapio Luoma: Finländarna i lägret al-Hol borde föras hem

Från 2019
Tapio Luoma
Bildtext Ärkebiskop Tapio Luoma tycker att de finländska barnen ska få stöd att bearbeta det de varit med om i lägret al-Hol.
Bild: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Ärkebiskop Tapio Luoma har i en artikel för nyhetssajten Kotimaa24 för första gången uttalat sig angående de finländska IS-kvinnorna och deras barn som befinner sig i lägret al-Hol i Syrien.

– Jag tycker att de finländska medborgare som finns på al-Hol-lägret borde föras hem till Finland. Det stöds av lagen och är det bästa för barnen, säger Luoma till Kotimaa24.

I lägret befinner sig 11 finländska kvinnor och 33 barn och deras öde diskuteras som bäst. Det har visat sig vara komplicerat att utreda vad som ska hända med dem.

– De som gjort sig skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter borde ställas inför rätta här i Finland. Det är myndigheternas arbete att bedöma och hindra de eventuella säkerhetsrisker som det skulle medföra, säger Luoma.

Emellertid har inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) sagt att det kan visa sig vara omöjligt att i Finland åtala kvinnorna för eventuella brott.

"Barnens bästa det viktigaste"

Förhållandena i lägret al-Hol har beskrivits som hälso- och till och med livsfarliga.

Till exempel har den internationella hjälporganisationen Röda Korset beskrivit situationen som "apokalyptisk" och att människorna i lägret är utsvultna, sjuka och traumatiserade.

Barnen i lägret kan ha blivit utsatta för våld eller kanske till och med deltagit i våldshandlingar.

Ärkebiskop Luoma poängterar att de finländska barnen inte haft något inflytande över föräldrarnas agerande eller beslut att stöda IS. Han tycker att det är viktigt att agera utifrån vad som är bäst för barnen.

– Barnen behöver få stöd för att kunna bearbeta det de varit med om och där kunde kyrkan hjälpa till.

Han är i princip också emot att barnen skulle separeras från sina föräldrar.

Ortodoxa ärkebiskopen: Barn borde få utvecklas utan att bli stigmatiserade

Också den ortodoxa kyrkans ärkebiskop Leo skrev för några dagar sedan om frågan i en kolumn för tidningen Karjalainen. Ortodoxa kyrkan i Finland har publicerat texten i sin helhet på sin webbsida.

I kolumnen understryker ärkebiskop Leo att barn är barn och att de inte ska uppfattas som ett hot mot framtiden. De borde enligt honom få möjlighet att utvecklas utan att bli stigmatiserade.

Han påminde också om att barnen ur den ortodoxa kyrkans perspektiv inte bara är värdefulla utan också heliga, oavsett vilka individuella egenskaper de råkar ha.

Arkkipiispa Leo
Bildtext Den ortodoxa kyrkans ärkebiskop Leo.
Bild: Pekka Koli / Yle

Diskussion om artikeln