Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt ebolarelaterat dödsfall i Kongo-Kinshasa

Från 2019
Marknad i gränsstaden Mpondwe i Uganda
Bildtext En fiskhandlare med ebola blev sjuk i gränsstaden Mpondwe i Uganda där tiotusentals människor passerar under marknadstider.

Ett nytt fall av blödarsjukdomen ebola i Kongo-Kinshasa har krävt ännu ett liv, meddelar Världshälsoorganisationen WHO.

Personen i fråga var en fiskhandlare från Kongo-Kinshasa. Hon uppges ha insjuknat och kastat upp på en marknad i staden Mpondwe vid Kongo-Kinshasas västra gräns, och myndigheterna är oroliga för vidare spridning.

Världshälsoorganisationen WHO meddelar att 590 fiskhandlare på marknaden nu är aktuella för vaccination, och att man arbetar för att reda ut var den avlidne har rört sig och vilka som kan ha kunnat tänkas transportera hennes varor.

Lokala ledare har varit samarbetsvilliga, meddelar WHO, men försäljare på marknaden har inte velat erbjuda vidare information eftersom de är rädda för att förlora inkomster.

Hårt jobb att kontrollera alla vid gränsen

Uganda har tampats med ebola förut, och under det senaste året har man varit bekymrad för att utbrottet i grannlandet Kongo-Kinshasa ska spilla över gränsen till Uganda.

I juni rapporterade myndigheterna att man funnit två misstänkta fall.

Personal vid gränsövergångar som Mpondwe utför hälsokontroller på dem som passerar för att försöka hitta potentiella ebolasymptom så snart som möjligt, men det är ett svårt jobb - marknadsdagar innebär ofta att stora mängder människor rör sig i området.

Häromdagen smittades och avled en person i miljonstaden Goma i Kongo-Kinshasa. WHO bedömer dock att risken för vidare spridning inte är stor.

Källor: Reuters, WHO Uganda, pri.org

Diskussion om artikeln