Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Regissören Jenni Toivoniemis långfilmsdebut är en komedi om den eviga ungdomens tragedi

Från 2019
Uppdaterad 08.08.2019 14:05.
Bild på finska regissören Jenni Toivoniemi.
Bildtext Toivoniemi har tidigare regisserat kortfilmen "Treffit" som hon vann pris för bästa kortfilm på Sundance Film Festival år 2013.
Bild: Lehtikuva

I sommar spelas en ny finsk komedifilm med flera kända skådespelare in. Filmen Seurapeli behandlar frågor om vänskap, kärlek och om hur ungdomstiden börjar lida mot sitt slut.

Filmen Seurapeli handlar om ett kompisgäng som hängt ihop ända sedan gymnasiet. Nu har tjugo år gått sedan gymnasietiden och gänget ska samlas över en helg i en idyllisk sommarstuga för att fira huvudkaraktären Mitzis (Emmi Parviainen) födelsedag.

Men Mitzi är inte alls sugen på att fira eftersom hon precis skilt sig - något som hon inte berättat för kompisarna.

Hon har inte ens berättat det till bästa kompisen Veronika (Laura Birn) som också är med och som utan förvarning tagit med sig sin pojkvän, den internationellt kända svenska skådespelaren Mikael (Christian Hillborg) till stugan.

Eftersom Mitzi inte vill fira sin födelsedag övertygar hon istället gänget att spela ett sällskapsspel. Det här gör att kompisarna faller tillbaka i sina gamla roller och gamla konflikter och känslor bubblar upp till ytan.

Bild på skådespelaren Emmi Parviainen.
Bildtext Emmi Parviainen spelar huvudkaraktären Mitzi.
Bild: Lehtikuva
Bild på skådespelaren Laura Birn.
Bildtext Laura Birn spelar Mitzis bästa kompis Veronika.
Bild: Lehtikuva

På stugan finns också Härde (Eero Milonoff) som börjar ge upp på sin dröm om att bli rockstjärna och Juhana (Samuli Niittymäki) som är en prisbelönt författare som skriver romaner med kvinnliga huvudkaraktärer som påminner mycket om hans tonårskärlek Mitzi. Juhanas sambo och förlagsredaktör (Paula Vesala) är också medbjuden till stugan.

"Viktiga frågor för vår generation"

För Laura Birn var det Jenni Toivoniemis manus och det faktum att det är Toivoniemi som regisserar filmen som gjorde att hon tackade ja till rollen som Veronika.

– Jag hade inte tidigare sett ett manus som behandlar de frågeställningar som är viktiga för vår generation, för oss som börjar närma oss 40. Var går gränsen mellan ung och vuxen, vilket ansvar ska man ta och när borde man ta avgörande beslut? Det är bekanta och viktiga saker för mig men som i det här manuset har skrivits fint för alla karaktärer, säger Laura Birn.

Bild från filminspelningen av filmen Seurapeli.
Bildtext Största delen av filmen har spelats in på ön Villinge i Helsingfors. Men filmens Londonmiljöer har spelats in i Åbo.
Bild: Lehtikuva

Christian Hillborg som är känd från bland annat tv serien Bron spelar en roll som i alla fall ytligt sett påminner om honom själv.

– Det är en spännande utmaning att få spela svensk och skådespelare som är sådana identiteter som jag själv bär på, säger Hillborg som tackade ja till sin roll som den svenska Hollywood-stjärnan direkt.

– Jag ville verkligen vara med i filmen. När jag hade läst manuset tyckte jag det var jättebra. Sen träffades jag och Jenni Toivoniemi i Stockholm och jag sa ja på en gång. Jag tror jag till och med försökte sjunga en finsk tango för att sälja in mig själv. Men det gick bra ändå, säger Hillborg och skrattar.

Bild på svenska skådespelaren Christian Hillborg.
Bildtext I filmen spelar Christian Hillborg den svenska Hollywood-skådespelaren Mikael som man driver med i filmen. – Det känns jättekul. Det bjuder jag på!
Bild: Lehtikuva

En komedi om den eviga ungdomens tragedi

Filmens regissör Jenni Toivoniemi har också skrivit manus till filmen. Hon har hämtat inspiration från hennes egna erfarenheter av att tillhöra olika kompisgäng berättar hon.

– Det är ibland härligt och ibland jobbigt när man känt varandra så länge. Det blir ofta komiskt när folk regregerar och har svårt att göra sig fria från gamla roller. Trots att tiden gått och livet gått vidare så blir allt lätt precis som förr när man umgås, säger Toivoniemi.

– Det märktes särskilt för några år sedan då det i min kompiskrets fanns många nyskilda. Då kändes det som att vi återvände till våra tonårsminnen och -stämningar. När människor i medelåldern beter sig tonårsaktigt blir det både tragiskt och komiskt.

Bild från inspelningarna av filmen "Seurapeli".
Bildtext Filminspelningarna började efter midsommar och pågår till början av augusti. Filmen har premiär år 2020.
Bild: Yle/Jenna Emtö

Toivoniemi berättar att det finns en uppfattning om att hennes generation upplevs som barnslig och som inte växer upp.

– Jag tänker att de flesta säkert i något skede märker att vuxenhet är ett påhittad koncept. Vi är alla åldrar genom livet, i oss lever våra femåriga och tonåriga jag. Jag tycker att det är en bra sak om man lyckas hålla kontakten med sitt barnjag och tonårsjag och att man inte begränsar sig att leva på ett visst sätt bara för att man är i en viss ålder. Det tycker jag är modigt.

Förvånansvärt roligt

Det här är Toivoniemis första långfilm. Filmen produceras av Toivoniemis filmproduktionsbolag Tuffi Films som hon driver tillsammans med Elli Toivoniemi, Selma Vilhunen, Kirsikka Saari och Venla Hellstedt. Nästa år firar produktionsbolaget tio år.

– Det har inte varit ett enkelt sätt att börja göra film, men nu känns det som att det var helt rätt beslut.

Toivoniemi konstaterar att det skett stora förändringar under de senaste åren. Bland annat har man börjat tala om vilka problem som finns inom branschen, till exempel när det gäller arbetsvillkor.

– Det finns flera nya produktionsbolag som börjat på liknande sätt som vi gjorde. Vi är inte lika små längre eftersom vi nu har ganska många anställda. Det har varit ett stort privilegium att få bygga upp det här bolaget och fundera hur man själv vill producera film.

En stor och tacksam skillnad mellan att regissera kort- och långfilmer är framför allt att det finns mer tid att lära sig och göra ändringar längs med arbetet berättar Toivoniemi.

– Jag var väldigt nervös inför men det har varit förvånansvärt roligt och det har gått bra. Fast nu känns det direkt som jag drar otur över mig själv när jag säger så, säger Toivoniemi och skrattar.

Diskussion om artikeln