Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Irak förtydligar uppgifter om utvisade finska barn - finska utrikesministeriet misstänker att det handlar om ett fall av barnkidnappning

Från 2019
Iraks huvudstad Bagdad.

Utrikesministeriet förtydligar tisdagens uppgifter om att barn skulle ha utvisats till Finland från Irak. I ett pressmeddelande på tisdag uppgav det irakiska utrikesministeriet att man bland annat utvisat barn av finsk härkomst.

Enligt uppgifter som Yle har fått från Iraks utrikesministerium och som det finska utrikesministeriet har tagit del av verkar det istället handla om ett fall av barnkidnappning från 2016.

- Barnen befann sig i de irakiska myndigheternas förvar. Utrikesministeriet bad och fick hjälp 2017 av irakiska myndigheter så att barnen kunde returneras till Finland. Barnen har återvänt till Finland, säger Vesa Häkkinen, enhetschef för aktualitetskommunikation på UM.

I ett textmeddelande till Yle uppger det irakiska utrikesministeriets informatör Ahmed al-Sahaf att Irak för ett par år sedan skulle ha överlämnat två barn till den finska konsulen.

- Det här har inget att göra med IS eller med deportationer. Ett fall av denna natur har inte skett för ett par år sen, säger Häkkinen.
Enligt Häkkinen har finska barn med någon koppling till IS inte överhuvudtaget returnerats från Irak till Finland.

Redan från första början förhöll sig det finska utrikesministeriet skeptiskt till uppgifterna om att Irak skulle ha utvisat finländska barn till IS-krigare.

Finska myndigheter har fortfarande inte fått ett förtydligande om tisdagens pressmeddelande av Irak.

- De har inte varit i kontakt med oss, säger Häkkinen.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text "Irakin ulkoministeriö tarkentaa Ylelle tietoja palautetuista suomalaislapsista – Kyse oli lapsikaappauksista, uskoo Suomen ulkoministeriö", skriven av Aishi Zidan.

På andra språk

Diskussion om artikeln