Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lassi Lappalainen klar för "drömtransfer" till Bologna, lånas ändå genast ut till Montreal – "Klubi" lappar med Tim Väyrynen

Från 2019
Uppdaterad 17.07.2019 21:31.
Lassi Lappalainen firar mål.
Bildtext Lassi Lappalainen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

HJK har tappat en av sina målfarligaste spelare. Klubben meddelar på sin webbplats att Lassi Lappalainen har sålts till italienska Bologna för en märkbar summa. Den här såsongen har Lappalainen noterats för fem fullträffar för HJK.

År 2011 gick Lassi Lappalainen över till HJK:s juniorer från sin fostrarförening Espoon Palloseura. Nu 20-åringen klar för en flytt till Serie A.

HJK meddelar på sin webbplats att Lassi Lappalainen sålts till Bologna i en transfer, som träder i kraft med omedelbar verkan.

Nyheten innebär med andra ord att HJK inte kan lita på Lappalainens hjälp mot Röda stjärnan i Champions League-kvalet.

Lappalainen har noterats för tre mål i fotbollsligan den pågående säsongen – tangerat bäst i HJK – och stod dessutom för två mål då HJK slog HB Torshavn på hemmaplan i den första kvalomgången av Champions League.

"Ekonomiskt sett en av klubbens mest betydande affärer"

Men HJK hänger inte läpp.

– Lassi är vår egen junior och hans utveckling har gått helt enligt vår gemensamma plan. Tidpunkten är utmärkt och ekonomiskt sett handlar det här om en av de sju mest betydande affärerna i klubbens historia, säger klubbens idrottschef Miika Takkula.

Bologna slutade på tionde plats i Serie A-tabellen säsongen 2018/19. Laget har vunnit ligatiteln i Italien sju gånger, men senast på 60-talet.

Lassi Lappalainen bekräftade ändå senare på kvällen för Yle att han de facto inte kommer att spela i Bologna i höst – utan i MLS-klubben Montreal Impact.

– Jag är nu på väg till Italien, men bara för att skriva under kontraktet. Sedan bär det genast av till Montreal, där jag spelar resten av MLS-säsongen, berättar spelaren.

– Det här var en möjlighet jag inte kunde tacka nej till. Jag har redan länge väntat på att få en chans utomlands. Det här är en drömtransfer, fortsätter han.

Tim Väyrynen ersätter

HJK meddelade senare på onsdagskvällen att man redan hittat en ersättande forward för Lappalainen: Tim Väyrynen.

Den 26-årige Honkafostringen kommer närmast från holländska Roda JC. Innan det spelade han för Dynamo Dresden och Hansa Rostock i Tyskland.

– Det här är en fantastisk chans för mig att visa vad jag går för. Jag har några tyngre år bakom mig och är redo att göra en "Teemu Pukki" och imponera i HJK till den grad att jag kan flytta utomlands igen, säger Väyrynen på HJK:s webbplats och understryker:

– Jag har kommit till "Klubi" för att göra många mål!

Artikeln uppdaterad med uppgifterna om att Lappalainen lånas ut klockan 21.31.

Diskussion om artikeln