Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Moomin Characters sätter igång kampanj för att rädda Östersjön - målet är att samla in en miljon euro

Från 2019
Pamfletter för kampanjen #oursea.
Bildtext Pamfletter för kampanjen #oursea, på svenska #vårthav.
Bild: Lehtikuva

Moomin Characters kör år 2020 i gång en kampanj för att stoppa övergödningen i Östersjön tillsammans med John Nurminens stiftelse, skriver SPT. Målet är att samla in minst en miljon euro till arbetet som stiftelsen gör för att rädda Östersjön.

Drygt 50 samarbetspartners i de nordiska länderna och baltstaterna har redan gått med i kampanjen #vårthav. Målet är att olika företag och organisationer donerar pengar till kampanjen som drivs av Moomin Characters.

Bakom idén ligger äkta paret Sophia Jansson, Moomin Characters konstnärliga chef, och Roleff Kråkström som är vd för företaget.

- Det ser ut som att vi håller på att skapa det största initiativet någonsin för att rädda Östersjön. Vi har med aktörer ända från Japan och från Storbritannien. Vi vill få med alla som bryr sig om Östersjön, berättar Kråkström.

Sophia Jansson och Roleff Kråkström.
Bildtext Sophia Jansson och Roleff Kråkström.
Bild: Lehtikuva

Sophia Jansson som är Tove Janssons brorsdotter säger till SPT att kopplingen mellan Mumin och att rädda Östersjön kändes naturlig eftersom havet är en oersättlig del av Muminberättelserna.

- Om Tove hade levt skulle hon ha varit den första att säga att vi alla tillsammans måste försöka lösa problemet. Havet var allt för Tove, hon älskade havet och inspirerades av dess skönhet när hon skapade Muminberättelserna i Pellinge skärgård.

Kampanjen kör igång under Muminberättelsernas jubileumsår 2020. Då har det gått 75 år sedan Tove Janssons första Muminbok gavs ut.

Tillsammans kan vi se till att Mumintrollet kan simma i ett rent hav och Snusmumriken får gott om fisk på kroken också i framtiden

― Annamari Arrakoski-Engardt, ombudsman vid John Nurminens stiftelse

Förutom företag och organisationer donerar också Moomin Characters en del av sin försäljningsvinst under 2020 till ändamålet och en större summa till stiftelsen. Även privatpersoner kan göra donationer.

Annamari Arrakoski-Engardt som är ombudsman vid John Nurminens stiftelse tycker att det är dags för politiker och andra aktörer att ta till åtgärder.

- Tillsammans kan vi se till att Mumintrollet kan simma i ett rent hav och Snusmumriken får gott om fisk på kroken också i framtiden, säger Arrakoski-Engardt.

Källa: SPT

Diskussion om artikeln