Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elon Musk vill koppla människohjärnan till en dator - hoppas testa teknologin på människor nästa år

Från 2019
Uppdaterad 18.07.2019 19:41.
Artificiell intelligens, illustration.
Bildtext Illustrationsbild.

Investeraren och uppfinnaren Elon Musk avslöjade på tisdagen att hans uppstartsbolag Neuralink gjort framsteg i sina försök att koppla människohjärnor till datorer. Han hoppas få testa apparaten på människor redan nästa år.

Elon Musks hemlighetsfulla projekt Neuralink klev fram ur skuggorna på tisdagen under ett evenemang på Kaliforniens vetenskapliga akademi i San Francisco.

Musk grundade Neuralink 2017 för att stoppa det, enligt honom, största hotet mot mänskligheten - en artificiell intelligens som passerar människan. Enligt Musk kan det här förebyggas genom att föra ihop människor med maskiner.

Det här kallas av Musk "människa-dator-gränssnitt" (human-computer interface).

- Det här slutar med att vi uppnår en fullständig koppling mellan hjärna och maskin. En sorts symbios med artificiell intelligens, sa Musk på evenemanget.

Robot placerar chip i hjärnan

Under evenemanget visade Neuralink upp en liten sensor med hårtunna slingor som ska implanteras i hjärnan genom ett snitt som görs av en robot.

- Det är små elektroder och roboten skulle försiktigt implantera dem, sa Musk.

Enligt Musk ska tusentals elektroder gå att koppla direkt till hjärnan. Förutom att själva processen inte ska vara "påfrestande" lovade Musk också att det hela kommer att fungera och vara trådlöst.

Neuralinks chip som kopplas till hjärnan kommer att överföra information trådlöst till en öronsnäcka, som sedan skickar informationen vidare till en mobilapplikation.

I nuläget strävar företaget till att en människa ska kunna styra smarttelefoner med bara tankarna. I ett senare skede ska det bli möjligt att styra andra apparater, som till exempel robotarmar.

- Möjligheterna är oändliga, uppgav Musk.

"Vi hoppas på en mänsklig patient"

Musk och Neuralink hoppas att de innan slutet av 2020 ska få en mänsklig patient att testa teknologin på.

I detta tidiga skede vill företaget använda teknologin för att studera och behandla hjärnsjukdomar och paralys. I det långa loppet ska implantaten vara så trygga, tillförlitliga och lätta att använda att människor frivilligt väljer att "uppgradera sina hjärnor".

Enligt Musk ska processen bli lika lätt som att operera ögonen med laser.

Företagets första kliniska tester kommer att fokusera på patienter som drabbats av fullständig paralys på grund av ryggradsskador. Man planerar implantera fyra av Neuralinks chip i patienters hjärnor.

Elon Musk på spelmässan E3 2019.
Bild: EPA/EFE

Har testat på djur

Företaget erkände redan att man testat apparaten på djur, något både Musk och Neuralinks vd Max Hodak medgav vara ett "känsligt ämne".

Även om det tidigare varit känt att företaget testat sina produkter på råttor, lyckades Musk också avslöja att de i samarbete med universitetet i Kalifornien experimenterat med apor.

- Vi måste tala om elefanten i rummet. Eller egentligen, apan i rummet, skämtade Musk.

Han tillade att en apa "kunnat styra datorn med sin hjärna".

Trots att framstegen går långsamt har företaget storslagna drömmar. I Musks ögon är det hela ett steg mot en tryggare framtid för mänskligheten.

- Det finns ett gott syfte med det här. Vi vill bota sjukdomar och slutligen säkra mänsklighetens framtid.

Källor: AFP, The Guardian

Diskussion om artikeln