Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Finsk organisation samarbetar med Facebook för att förebygga självmord, WHO utlyser internationellt nödläge på grund av ebolaepidemin i Kongo

Från 2019
Ebolavaccination
Bildtext Ebolavaccination.
Bild: WHO

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Korta, veckovisa eller en-dags-långa fisketillstånd har vuxit i popularitet, medan intresset för fisketillstånd som är i kraft i ett år har minskat, enligt Forststyrelsen. Fiskare har betalat cirka 150 000 årsavgifter, 11 000 veckoavgifter och 11 000 dygnsavgifter, vilket är rekordmånga för årstiden.

Finsk organisation samarbetar med Facebook för att förebygga självmord. I USA skannar artificiell intelligens materialet på Facebook för att kunna reagera på om någon mår dåligt. I Finland är det här förbjudet och för att förebygga självskadebeteende måste en fysisk människa reagera.

Utrikes

Japan vill att internationella brottsmålsdomstolen ska medla i konflikten med Sydkorea. Det handlar om att Sydkorea anser att Japan inte kompenserat sydkoreaner som tvingades arbeta för Japan under andra världskriget tillräckligt. Sydkorea har meddelat att de tänker vända sig till världshandelsorganisationen WTO, som ska diskutera ärendet nästa vecka.

Världshälsoorganisationen WHO har utlyst internationellt nödläge på grund av ebolaepidemin i Kongo. Enligt organisationen beror det här bland annat på att epidemin pågått i över ett år och har spridit sig till miljonstaden Goma. Det utlysta nödläget borde leda till mer internationellt stöd och hjälp att tackla sjukdomen.

Väder

I väst är det klart och mest uppehåll, på dagen ökar molnigheten tillfälligt. Dagens högsta temperatur är 18 till 24 grader.

I öster växlande molnighet och regnskurar, lokalt även åska. Dagens högsta temperatur är 18 till 23 grader.

I norr utlovas ökad molnighet och lokalt regnskurar. Dagens högsta temperatur är 17 till 21 grader.

Diskussion om artikeln