Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Japan vill att internationella brottmålsdomstolen ska medla i konflikten med Sydkorea

Från 2019
Uppdaterad 18.07.2019 08:45.
Etualalla kukkiva kirsikkapuu, taustalla historiallinen Osakan linna.
Bildtext Relationen mellan Japan och Korea har varit fungerande, om än stundtals ansträngd, men den senaste tidens konflikter hotar samarbetet.
Bild: Bagus Pangestu / Pexels (CC0)

Japan överväger att be den internationella brottmålsdomstolen ICC om hjälp i en pågående dispyt mellan Japan och Sydkorea.

Det handlar om att Sydkorea anser att Japan inte kompenserat sydkoreaner som tvingades arbeta för Japan under andra världskriget tillräckligt. Japan hävdar att ärendet löstes redan under 1960-talet, men två rättsfall förra året där sydkoreanska arbetare fick rätt mot två japanska industrijättar, rev upp färska sår och diskussionen har tagit ny fart sedan dess.

Det här anses också vara det som ligger bakom den småskaliga handelskonflikten mellan länderna som pågått den närmaste tiden.

Japan har begränsat exporten av vissa kemikalier och komponenter till Sydkorea som är viktiga vid tillverkningen av smarttelefoner och datorchip. Restriktionerna slår hårt mot teknikjättar som Samsung och LG.

På längre sikt kan dispyten leda till att globala leveranskedjor påverkas.

Japan hävdar att anledningen är misstankar om att Sydkorea ska ha sålt vidare en del kemikalier till Nordkorea i strid med existerande sanktioner, något som Sydkorea bestämt förnekar. Japan har än så länge inte lagt fram några bevis för sitt påstående.

Sydkorea har meddelat att de tänker vända sig till världshandelsorganisationen WTO, som ska diskutera ärendet nästa vecka.

Diskussion om artikeln