Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Alex Westerlund och Taika Klemola från Borgå ska delta i stort scoutläger i USA – världsjamboreen samlar 45 000 scouter från hela världen

Från 2019
Robert Holmberg,Taika Klemola och Alex Westerlund i kugghamnen
Bildtext Från vänster Robert Holmberg, Alex Westerlund och Taika Klemola.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Världsjamboreen ordnas i USA mellan den 22 juli och den 2 augusti. Deltagarna kommer från 133 olika länder och från Finland deltar omkring 900 scouter. Två av dem kommer från Borgå.

Det är 15-åringarna Taika Klemola och Alex Westerlund. Tidigt på måndag morgon tar de flyget till USA. Både Klemola och Westerlund har väntat länge på resan.

- Det känns jättebra att åka i väg. Jag har länge väntat på det här och nu händer det faktiskt. Det är superroligt, säger Westerlund.

alex westerlund i kugghamnen
Bildtext Alex Westerlund ser fram emot att besöka USA för första gången.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

- Det blir jätteroligt. Jag har också väntat på det länge men nu börjar jag stressa lite och undrar om jag kommer att få med mig allting, säger Klemola.

Sjöscouter i Borgå

Klemola och Westerlund är sjöscouter och hör till scoutkåren Fribytarna som är en svenskspråkig sjöscoutsorganisation verksam i Borgå.

Taika Klemola och Alex Westerlund är de enda scouterna från Fribytarna som ska åka till USA.

Båda två berättar att intresset för scouterna har kommit hemifrån. Westerlund har snart varit med i scouterna i tio år och Klemola började i scouterna när hon var ungefär elva år gamla.

En gruppbild på Taika klemola, Alex Westerlund och Robert Holmberg
Bildtext Westerlund och Klemola är de enda scouterna från Fribytarna som åker till USA.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

I dag har Fribytarna strax under 100 medlemmar. Robert Holmberg är vice kårchef och han berättar att intresset bland ungdomarna är stort.

- Scouterna jobbar väldigt mycket med att öka medlemsantalet. Jag tycker att det är bra att scouterna hela tiden håller på och moderniserar sig för att inte tappa terräng så att säga.

På somrarna sker en stor del av Fribytarnas verksamhet till sjöss. Holmberg berättar att scoutkåren har en egen segelbåt som är i flitig användning under somrarna.

- På sommaren är det väldigt mycket seglande. Den övriga verksamheten hamnar lite i skymundan under sommaren. På vintern har vi sedan mera klassisk skogsverksamhet.

Jamboree vart fjärde år

Jamboreen som Alex Westerlund och Taika Klemola ska delta i ordnas vart fjärde år. För fyra år sedan ordnades lägret i Japan och 2023 får deltagarna åka till Sydkorea.

Årets jamboree blir den 24:e. I år ordnas storlägret i West Virginia.
Det här är en ny plats för både Klemola och Westerlund.

- Jag kommer att bli den första i familjen som åker till Amerika. Det är spännande och roligt, säger Westerlund.

Robert Holmberg i kugghamnen
Bildtext Robert Holmberg är vice kårchef för Fribytarna.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Jamboreen ordnas för ungdomar och har därför en strikt åldersgräns. Deltagarna ska vara mellan 14 och 17 år. För att få delta i lägret får deltagaren inte ha fyllt 18 år men bör ha fyllt 14 år innan lägret börjar.

Det här betyder att man endast kan delta i jamboreen en gång i livet. I år är det Westerlund och Klemolas tur. Robert Holmberg hade sin tur 2011 men han deltog inte.

- Min chans skulle ha varit i Sverige. Det skulle ha varit nära och passligt men av någon orsak fungerade marknadsföringen inte riktigt då, säger Holmberg.

Varierande program

Temat för årets jamboree är ”Unlock a new world” (lås upp en ny värld). Storlägret samlar deltagare från hela världen. Det här är något som Alex Westerlund väntar på.

- Jag ser det här som ett sätt att träffa nya människor och lära mig om nya kulturer och hur andra scoutkårer fungerar i andra länder.

Segelbåtar i kugghamnen
Bildtext Fribytarna har sin segelbåt vid båthamnen Kugghamn.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Lägret håller på i en dryg vecka så Westerlund och Klemola kommer att hinna delta i en hel del program. Exakt vad de ska göra har de ännu inte full koll på.

- Det är ganska mycket aktiviteter där man fysiskt gör någonting. Därtill finns det även andra aktiviteter, exempelvis där vi får diskutera, säger Klemola.

Westerlund berättar att det kommer att finnas många olika aktivitetsdalar på lägerområdet.

- Där finns en skejtpark och terrängcykling, och så finns där också bara hajker. Det finns mycket roligt att göra där så det blir en fin upplevelse.

Taika Klemola i kugghamnen
Bildtext Taika Klemola ser fram emot att träffa nya vänner.
Bild: Yle/Johnny Aspelin

Förutom själva programmet ser också både Klemola och Westerlund fram emot att träffa andra scouter.

- Jag väntar på att få nya upplevelser. Därtill väntar jag också på att träffa nya vänner. Dit kommer 45 000 scouter så man lär sig säkert mycket där, säger Westerlund.

- Jag väntar också på att få nya vänner och lära mig hur andra lever i andra kulturer och länder, säger Klemola.

18.7.2019: Östnyländska scouter åker till storläger i USA och Liljendal ska heta Liljendal, anser ortsbor

20:29

Diskussion om artikeln